Robí nás voľný vzťah šťastnými či skôr naopak?

Čo si niekto nedokáže predstaviť ani v najdivokejších snoch, je pre iného každodenná realita. Deliť sa o partnera s niekým iným...

23.09.2018 08:00
večera, jedenie, stolovanie, jedlo, taniere,... Foto:
Koľko je vás vo vzťahu?
debata

Zvolili ste si monagamiu a robí váš šťastnou? Alebo túžite po niečom inom, menej obvyklom? Priniesol by vám voľný vzťah viac spokojnosti? Ako ste na tom v porovnaní s ostatnými?

Na túto otázku sa pozreli vedci kanadskej univerzity v meste Guelph v provincii Ontário. Do prieskumu sa zapojilo 142 ľudí žijúcich vo voľnom vzťahu a 206 ľudí v monogamných vzťahoch. Otázky smerovali na to, ako sú spokojní so svojím životom. Zaujímavým zistením bolo, že spokojnosť vo vzťahu nemá nič do činenia s tým, či žijeme vo voľnom alebo monogamnom vzťahu.

Miera spokojnosti vo vzťahu sa odvíjala od psychickej pohody a od sexuálneho uspokojenia vo vzťahu. Oba modely vzťahov dokážu ľuďom priniesť naplnenie v týchto oblastiach. Toto zistenie preto nabúrava predstavy o monogamii ako ideáolnom vzťahu pre ľudí.

Pri voľnom vzťahu je dôležitým faktorom dohoda, ktorú obaja urobia – týka sa toho, že partneri môžu vstupovať aj do ďalších vzťahov, či už sexuálnych alebo romantických. Ako uvádza autorka štúdie, sociálna psychologička Jessica Wood, v Severnej Amerike žije vo voľných vzťahoch 3 až 7 percent ľudí. Takéto vzťahy sú podľa Woodovej častejšie, než predpokladáme, napriek tomu sa ľudia žijúci v takýchto zväzkoch svojim voľným spolunažívaním nechvália.

Spokojnosť vo vzťahu je v značnej miere viazaná na spokojnosť so sexuálnym životom – v tomto prípade je preto rozhodnutie na partneroch – ak sa ich miera spokojnosti odvíja aj od striedania sexuálnych partnerov, je pre nich prirodzené, že uprednostnia voľnejší vzťah pred monogamným.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #sexualita #dohoda #partner #monogamia

+ Nepodliehajte panike, všetko sa čoskoro vráti do normálnych koľají.
Prehodnoťte svoj postoj a začnite na sebe...

+ Pokúste sa prestať so závislosťami, škodia vám viac ako si myslíte.
Nemôžete myslieť len v prospech seba, mali...