Nervozita pred prvým rande? Takto ju porazíte!

Je veľa príčin, ktoré vyvolávajú nervozitu pred rande, ale rovnako veľa metód, ktoré nám pomôžu sa od nej oslobodiť. Tu je niekoľko tipov.

06.09.2018 11:00
depresia - smútok - nervozita - nespokojnosť Foto:
Nedopustite, aby sa spolu s nervozitou dostavil aj stres.
debata

Motýle v bruchu, vzrušenie, ísť „do kolien“ – to všetko sú príznaky zaľúbenosti. Avšak keď sa prirodzené vzrušenie pred prvým stretnutím zmení na nervozitu, krásne pocity sa náhle zmenia na negatívne. Pripomína vám táto nervozita tú, ktorú ste pociťovali pred skúškou alebo pred pracovným pohovorom? Potom ste tu správne. Po prvé, mali by ste si uvedomiť, že táto nervozita je úplne normálna, v opačnom prípade by ste boli ešte nepokojnejšia. Vo väčšine prípadov po pár minútach odznie sama od seba. Mali by ste ste prísť na to, prečo vlastne cítite nervozitu. Väčšinou je to strach, že niečo pokazíte. Objaví sa zlý zážitok z minulosti a problém je na svete.

Minulosť je za vami

Ak objavíte problém, svoju nervozitu zvládnete ľahšie. Uvedomte si, že minulosť je už dávno za vami a na vás čaká niekto nový a spozná vás takú, aká ste. Nervozita vás totiž zneistí a môže dokonca zablokovať, hoci to vôbec nemusí zodpovedať vašej povahe. V prípade, že už máte za sebou viac stretnutí, no stále sa necítite vo svojej koži, musíte si, žiaľ, položiť aj otázku, či nie je na vine muž, s ktorým randíte. Možno jednoducho nie je ten pravý a preto máte permanentný pocit, že robíte niečo nesprávne a všetko vás zneisťuje.

Nádych, výdych…

Najdôležitejší tip vôbec: Dýchajte. Častokrát si nevšimneme, že keď nás nervozita obrastie ako machom, nedýchame zhlboka. Pokúste sa o to. Nadýchnite sa zhlboka a pomaličky vydychujte. Predstavte si balón, alebo si vyhľadajte na internete videá, ktoré vám ukážu, ako správne dýchať. Tzv. „triangle breathing“ je úžasný inštrument, ktorý upokojuje. Pozorujete pri tom geometrickú figúru, a vy dýchate spolu s ňou. Úžasne pomáha aj pred pracovným pohovorom.

Stretnutie neodkladajte

Popremýšľajte pred stretnutím o miestach, ktoré sú pre vás priaznivé, vyhnite sa tým, ktoré vo vás niekedy vyvolali nervozitu. Pouvažujte tiež nad situáciami, v ktorých sa cítite nekomfortne. Možno vám je nepríjemné, keď musíte sedieť tvárou v tvár. V takom prípade je lepšie zvoliť prechádzku. Pohyb vám obom prospeje a nemusíte sa pozerať priamo do očí. Ďalší dobrý tip: Stretnite sa s dotyčným čo najskôr, stretnutie určite neodkladajte, čakanie totiž spôsobuje ešte väčšiu nervozitu.

Vyhraďte si čas na úpravu

Nedopustite, aby sa spolu s nervozitou dostavil aj stres. Aby ste sa mu vyhli, vyhraďte si dostatočne veľa času na to, aby ste sa v pokoji nalíčili a upravili. Určite nie „o päť minút dvanásť“.

Rozptýľte sa

Čím viac sa blíži termín stretnutia, nervozita rastie. Zavolajte svojej dobrej kamarátke, prečítajte si vtipný článok alebo si pozrite nejaké video, čo vás zakaždým rozosmeje. Spravte hocičo, čo vám pozdvihne náladu a pomôže vám odbúrať nervozitu, ktorá vás má v pasci. Dôverujte kamarátke, ak vám hovorí, že predsa o nič nejde. Naozaj nejde, najmä, ak ide o rande naslepo. Ešte vôbec neviete, aká je osoba, s ktorou sa chystáte zoznámiť. Takže príliš nad tým neuvažujte.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #strach #rande #minulosť #prechádzka #stres #nervozita #pravý

+ Odhaľte svoj skrytý talent v športe, ktorý ste ešte neskúsili.
Chýba vám sebavedomie, a to vám bráni robiť veci,...

+ Choďte sa prejsť do prírody, vyčistíte myseľ a budete sa cítiť lepšie.
Peniaze nie sú všetko, uvedomte si, že...