Prečo ľudia radšej podvádzajú ako menia partnerov?

Otázka, ktorá trápi nejedného, kto sa stretol s neverou na vlastnej koži. Podviesť partnera, roky mu klamať a pritom ho nevymeniť? Čo sa skrýva okrem zbabelstva za týmto konaním?

14.08.2018 14:30
láska, vzťah, problém Foto:
Istota, zázemie, spoločný domov alebo deti sú dôvodom, pre ktoré partneri ostávajú spolu.
debata

Nie je to o hľadaní toho pravého

Keď sme slobodní, tínedžeri, hľadáme partnerov, tak skúmame hodnotíme, snažíme sa nájsť toho pravého. Lenže podvádzanie je z trochu iného súdka. Už nehľadáme toho pravého, pretože je všetkým jasné, že dokonalosť neexistuje, ale bokovkou sa snažíme kompenzovať to, čo nám v aktuálnom vzťahu chýba. Vzťahová expertka Kelly Rudolph dôvody nevery pomenovala jasne. Človek má potreby, ktoré túži mať naplnené, ale nechce prísť o stabilné zázemie vzťahu.

Už to nie je pravá láska

Pri prvej láske neriešime nič len zamilovanosť. Ak vyprchá, prestaneme si rozumieť, končí sa jedna epizóda života a za pár dní je srdce zacelené. Nič viac, ani nič menej. Preto sa nevera vyskytuje prakticky až vo vyššom veku, kedy sa snažíme svoje túžby kompenzovať si aj na úkor klamstva. Kelly Rudolph hovorí, že práve istota, zázemie, spoločný domov alebo deti sú dôvodom, pre ktoré sa partneri podvádzajú a pritom ostávajú spolu. Drží ich vo vzťahu mnoho ďalších vplyvov a láska rozhodne už nemá prioritu.

Každý túži byť zamilovaný

Prečo sa toľko vzťahov rozpadá v strednom veku? Vtedy, keď už by mali mať obaja ľudia dosť rozumu aj odpustený sexuálny pretlak spôsobený hormónmi? Kelly Rudolph opäť prichádza so zistením, že je to z dôvodu túžby byť milovaný. Niektoré páry fungujú zdanlivo dokonale. Prakticky zotrvačnosťou. No zároveň sa z nich vytratí to šteklenie v brušku, vášeň, rozšírenie zreničiek pri pohľade do očí. A to je pre mnoho ľudí hnacím motorom, aby tieto krásne chvíle, ktoré sú dokonca krajšie ako sexuálne splynutie, hľadali opäť. Napriek tomu vedia, že kvôli tomu pocitu nechcú obetovať celý svoj minulý život a začať od piky. Preto radšej neveru taja a partnera definitívne nevymenia.

Nechcú raniť

Jedným z ďalších dôvodov je aj fakt, že jeden z partnerov už nemiluje, ale nechce tomu druhému spôsobiť bolesť. Preto sa riadi heslom, čo oko nevidí, srdce nebolí. Ostáva vo vzťahu, kde si plní povinnosti zodpovedného partnera, ale zamilovanosť a lásku si chodí užívať k niekomu inému.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #láska #nevera #klamstvo #zamilovanosť #stabilita #zázemie #zbabelosť

+ Cvičte aj v pohodlí domova, vaše telo sa potrebuje začať viac hýbať.
Momentálne nie je čas na míňanie peňazí,...

+ Vysušené a popraskané ruky riešte s dermatológom, pomôže vám.
V tíme dokážete viac ako sami, porozmýšľajte nad...