Máte skvelých priateľov? Môžete si zablahoželať

Dobrí priatelia dokážu pozitívne ovplyvniť váš život - tu je dôkaz! Vďaka nim budete nielen zdravšia, ale budete žiť dlhšie.

13.08.2018 12:00
priatelia, kamaráti Foto:
V partii sa cítite výborne?
debata

Viac sebavedomia

Priatelia budujú vaše sebavedomie. Pritom nejde o to, aby vám rozprávali, aká ste úžasná a čo sa vám podarilo. Ide skôr o to, že pri trávení spoločného času sa cítite byť nielen milovaná ľuďmi okolo vás, ale aj potrebná. Tým, že vám ktosi zavolá, že vás potrebuje vidieť, alebo s vami trávi čas, pretože mu je s vami dobre – to všetko zvyšuje sebavedomie človeka.

Dlhší život

A dokazujú to aj odborné štúdie. Priateľstvo udržiava ľudí mladistvých, znižuje sa riziko infarktu, depresie či Alzheimerovej choroby. Skľučujúca samota je podľa výskumov rovnako škodlivá, ako fajčenie v priemere 15-tich cigariet denne.

Menej stresu

Kto sa po práci ešte stretne s kamarátmi, okamžite v sebe odbúra stres z pracovných úloh. V kruhu priateľov, kde vládne pokojná a veselá atmosféra, automaticky klesá vylučovanie stresových hormónov a naopak, narastá vylučovanie hormónov šťastia. Stres v takomto prípade stráca na intenzite.

Druhá rodina

Nie každý má to šťastie na skvelú rodinu, vtedy nastupujú priatelia. Aj v ich úzkom kruhu si človek dokáže vybodovať veľmi podobné vzťahy ako sú rodinné. Priatelia vám dodajú pocit bezpečia, podpory, nájdete u nich útočisko. Je príjemné sa vracať do ich kruhu, podobne, ako je to v dobre fungujúcich rodinách.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #energia #zdravie #zivot #priatelia

+ Jedzte, čo vám prospieva, naopak vyraďte nezdravé cukry a tuky. Snažte sa robiť všetko tak ako najlepšie viete,...

+ Jedzte to po čom sa cítite vo vlastnom tele dobre.
Nebojte sa toho, že by ste niečo pokazili, ak tak urobíte aj...