Horúce noci? Dobrý sex urýchli a skvalitní spánok

Keď je tak teplo, že v noci nemôžete zaspať, zlá nálada je automaticky zaručená. Ak k tomu pridáte pozitívne účinky sexu, je jasné, že bude riešením nespavosti!

13.08.2018 09:30
leto, sex, vzťah, láska Foto:
Pri sexe sa uvoľňujú niektoré hormóny, ktoré nás ľahko "oblbnú", ale spôsobia aj šťastie.
debata (1)

Cez deň sa teplota vyšplhá aj na 35 stupňov. Možno to ani nepostrehnete – ak celý deň presedíte v klimatizovanej kancelárii. Horúce počasie vás však dobehne, zasiahne vás v „plnej paráde“, keď sa vrátite domov. Pootvárate okná… Nič to nepomôže. Na pomoc príde ventilátor. (Pomôže len minimálne). Nasleduje studená sprcha. Zaberie na päť minút. Hneď viete, že spať dnes v noci bude sotva zábavné. Keď spravíte desať dychových cvičení, možno sa to konečne nadránom podarí… Pozor! Pohlavný styk zafunguje najlepšie, za predpokladu, že máte po boku partnera. Spôsobí, že zaspíte ľahšie a rýchlejšie.

Koktail hormónov

Pri sexe sa uvoľňujú niektoré hormóny, ktoré nás ľahko „oblbnú“, ale spôsobia aj šťastie. Patrí k nim oxytocín, ktorý vstupuje do hry predovšetkým po orgazme. Týmto takzvaným „túliacim“ hormónom sa zas oslabuje vylučovanie zlého stresového hormónu kortizolu. Po sexe sa zvyšuje hladina estrogénu, čo môže prispieť ku kvalitnému spánku. Mnohí muži sú zas po súloži automaticky unavení. Je to spôsobené prolaktínom, hormónom, ktorý má na sexualitu tlmiaci účinok. Predpokladá sa, že kombinácia zvýšeného testosteónu a prolaktínu vedie k tomu, že veľa mužov zaspáva po sexe celkom nedobrovoľne.

Zhasnite svetlo, vypnite mobil

Kto si nechá svoj mobil na nočnom stolíku, sám si je na vine. Modré svetlo, ktoré vyžaruje zo zariadenia, znižuje uvoľňovanie melatonínu. Melatonín je spánkový hormón, ktorého produkcia sa posilňuje v tme. Je síce pekné vidieť počas sexu partnera, ale v tomto prípade si radšej vypnite všetky svetelné zdroje.

Pot ochladzuje

Znie to jednoducho. Pot je životne dôležitý chladiaci systém človeka. Preto nie je „zlé“, že sa potíme, znamená to len, že telo sa chce samo ochladiť. Určite sa sexu vzdajte, ak máte v miestnosti 30 stupňov a žiaden ventilátor. Ak ho ale máte, potom tu neexistuje žiadna prekážka. Po sexe sa nesprchujte, ľahnite si na posteľ, vyschnete vďaka pustenému ventilátoru.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #oxytocín #horúčava #spánok #orgazmus #zlá nálada #kortizol

+ Možno oklamete sami seba, avšak lekára a výsledky neoklamete.
Nič nerobte rýchlo, robíte tak len väčšie chyby....

+ Myslite hlavne na seba, doteraz ste mysleli na ostatných.
Pokiaľ niečo potrebujete, nečakáte na zľavy a...