Očami psychologičky: Kto je single, môže si za to sám!

Svojimi presvedčeniami si sami blokujeme úspešné randenie. Pre HuffPost Australia to povedala psychologička Melanie Schilling. Je to skutočne tak?

31.07.2018 12:00
single žena Foto:
Pozitívny postoj môže byť to, čo vám bráni nájsť muža podľa svojich predstáv.
debata

Tí, ktorí vinia za to, že sú single spoločnosť, osud alebo opačné pohlavie, sa mýlia a klamú samých seba. Nuž, akoby toho nemali dosť, často ich druhí odsudzujú za to, že žijú sami… A teraz majú zniesť aj tvrdenie, že si za to môžu sami? Rady typu „musíš chodiť častejšie do spoločnosti“, „prečo nevyskúšaš zoznamku“ alebo tiež „tvoj problém je, že nikoho nechceš!“, sú vety, ktoré nezadaní počujú veľmi často.

Sami si stoja v ceste

Melanie Schilling nazýva deštrukčné správanie, ktoré je podľa jej mienky samo o sebe spôsobené vlastnou existenciou trefným „sebasabotáž“. Niektorí ľudia dokonca zabránia sociálnej interakcii alebo príležitosti stretnúť sa s opačným pohlavím. „Väčšina ľudí hrá signifikantnú rolu, aby udržali svoj single stav,“ myslí si psychologička. Takže sami si stoja v ceste. Za výhovorkami typu „dnes aj tak nemám náladu na rande“ alebo „aj tak neexistuje pre mňa vhodný partner“, stojí v ich názoroch strach z odmietnutia. Dobre, trochu strachu má na začiatku nového vzťahu, ktorý sa ešte len rysuje, alebo by sa mohol, snáď každý. Ale aj ľudia, ktorí žijú vo vzťahoch, boli s vysokou pravdepodobnosťou v minulosti zranení. A buďme k sebe úprimní. Kto má popri pracovných povinnostiach, času na svojich priateľov a rodinu, zdravom stravovaní, športovaní, dostatočnom spánku a času na seba, aj „chuť“ na aktívne randenie? Možno je lepšie „rieku nechať tiecť“ a láska sa jednoducho udeje. Príde sama. Mnohé vzťahy vznikajú na pracovisku alebo na dovolenkách. „Tvoj princ ti nezaklope na dvere“, to je veta, ktorú „nedobrovoľní“ single nepočujú radi. Odhliadnuc od toho, že je veľa nezadaných, ktorí sú nimi radi a sú absolútne šťastní.

Tri kategórie

Schilling ďalej tvrdí, že veľa single ľudí netuší, prečo sú vlastne sami. Vo vnútri by však najradšej zabránili úspešnému hľadaniu partnera. Chrániť sa – podľa psychologičky je to dôležitý faktor, prečo mnohí emocionálnu väzbu radšej neriskujú. No kto už bol dlhší čas single, určite to pozná: Je so sebou spokojný, všetky vzťahy s expartnermi uzavrel, je otvorený niečomu novému a napriek tomu ho nič nepostretne, ak nerátame nejakú letnú jednorazovku. Okrem toho je veľa takých, ktorí práve nikoho nehľadajú, pretože na vzťah momentálne nemajú chuť. Preto Melanie Schilling zaradila single do troch kategórií:

Tí, ktorí si myslia, že samým im je lepšie
Tí, ktorí majú negatívne pocity voči potenciálnemu partnerovi / partnerke
Tí, ktorí vo vzťahu vidia problém (napríklad nemajú čas, vidia len negatívne stránky)

Mať pozitívny postoj

Nikto, kto sa drží týchto presvedčení, si podľa Schilling vzťah nenájde. Zdravý, pozitívny postoj nás privedie do cieľa – je jedno, či ide o lásku, úspech v práci alebo čokoľvek iné. Schilling všetkým single, ktorí nimi nechcú byť, odporúča, aby boli so sebou spokojní a pracovali na svojom sebavedomí – až v takom prípade môžu nájsť vzťah, v ktorom budú naozaj spokojní.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #strach #single #pozitívne myslenie #sebavedomie #výhovorka

+ Nie je hanba povedať, že vás niečo bolí, horšie je, že to neriešite.
Nie vždy vám všetko musí vyjsť na prvý raz,...

+ Cvičte aj v pohodlí domova, vaše telo sa potrebuje začať viac hýbať.
Momentálne nie je čas na míňanie peňazí,...