Prečo je vo vzťahu dôležitá sebeckosť?

Z každej strany sa hovorí o ústretovosti a kompromisoch, ale už menej sa hovorí aj o tom, že pre fungujúci vzťah je potrebné mať aj kvalitné sebecké základy.

19.07.2018 16:30
bozk, láska, milenci, vzťah, romantika Foto:
Buďte sebecká a otvorene povedzte, čo je pre vás príjemné a čo nie.
debata (1)

Nie je to len o druhom

Vzťahová poradkyňa Mara Opperman hovorí, že sebectvo je uprednostňovanie svojho ja na úkory my. Lenže práve to je niekedy pre vzťah kľúčové. Byť sám sebou, vedieť vyjadriť, čo chcete a nebáť sa to povedať, je častokrát ešte dôležitejšie, akoby ste sa snažili partnerovi len vyhovieť.

Ide o duševnú pohodu

Vzťah dvoch ľudí musí byť založený na obojstrannom uspokojení. A tu sa skrýva aj základ sebectva. Nie je však dôvod chápať ho len v negatívnom zmysle slova. Práve naopak. Ak partnerovi poviete, čo máte rada, čo je pre vás dôležité, aké máte hodnoty a na čom trváte, je to predpoklad, aby ste žili vo vyjasnených vzťahoch a nie vo fluide, kde si nikto nepovie svoje, alebo naopak, druhý svoje ja presadzuje aj na úkor iného.

Čo vám robí dobre

Je jedno, či to bude v posteli, alebo pri predstavách o živote. Musíte to byť vy, kto to vysloví. Nie je nič horšie, ako keď sa partner snaží robiť vám dobre na základe vlastných domnienok. Vám to totiž nemusí vôbec vyhovovať. Buďte sebecká a od oslovení, cez správanie, maličkosti, radosti, alebo darčeky otvorene povedzte, čo je pre vás príjemné a čo nie. Partner to nezoberie v zlom. Naopak, bude rád, že nemusí tápať a aj s dobrým zámerom tak vlastne často robiť zle.

Veci, ktoré sú kľúčové

Nebudete riešiť maličkosti, či niekto zabudol položiť dosku na WC, alebo nechal po sebe pohár na stole. Sú však veci, ktoré sú pre vás kľúčové. Monogamný, alebo otvorený vzťah. Rozličné sexuálne praktiky, výber dovolenky. To nie sú veci, ktoré môžu byť v partnerstve vždy na váš úkor, pretože to potom nie je partnerstvo, ale život podľa niekoho iného. Práve tu je potrebné sa rozhodnúť, či existuje kompromis, alebo radšej nájsť niekoho, s kým priority budú rezonovať.

Musíte byť sama sebou

Nikto z partnerov by sa nemal stratiť v neosobnom obetovaní sa pre vzťah. Veď už samotné hľadanie si polovičky je tak trochu založené na sebeckom základe. Hľadáte si niekoho na trávenie času, lásku, milovanie, na to, aby ste sa cítil šťastná. Preto na tieto túžby netreba rezignovať ani pri dlhodobom vzťahu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #láska #partnerský vzťah #kompromis #sebeckosť #byť sám sebou

+ Zabudnite na kávu, prednosť dnes dajte zelenému čaju.
Nemusí vám všetko vyjsť na prvý krát, je to v poriadku,...

+ Jedzte to po čom sa cítite vo vlastnom tele dobre.
Nebojte sa toho, že by ste niečo pokazili, ak tak urobíte aj...