Najdôležitejšie vzťahové zručnosti

Na všetko máme pravidlá, zákony, príručky, návody. A na jednu z najdôležitejší životných skúšok ostávame nepripravení.

09.06.2018 17:00
láska, vzťah Foto:
Ak si dôverujete, tak nie je priestor na žiarlivosť.
debata

Neexistuje návod na vzťah, na šťastné partnerstvo ani nás nikto neškolí, ako byť dobrými partnermi. Aj to je dôvod, že sa tak veľa vzťahov rozpadne. Sú však isté základné princípy, ktoré vám môžu pomôcť aspoň tie najzávažnejšie životné križovatky prežiť bez nehody.

Binokulárna vízia

Vzťah je tak trochu ako jazda autom. Vchádzate do rizikového prostredia, obvykle viete len kam chcete ísť, ale neviete, čo vás na ceste čaká. Základným pravidlom je však sledovať svet okolo seba a nepodceňovať ani spätné zrkadlá. Preto doktor Steven Stosny radí vo vzťahu využívať binokulárnu víziu, teda snažiť sa pozrieť na veci očami partnera. Nedá sa to absolútne stopercentne, ale možno z tejto pozície uvidíte inú perspektívu problému a urobíte niečo inak. Ako keď napríklad v spätnom zrkadle uvidíte približujúce sa auto a nezačnete predbiehať.

Čítajte emócie

Pri emocionálnom rozpoložení je časť mozgu zodpovedná za kritické myslenie a analyzovanie prakticky offline. Preto je veľmi dôležité, aby človek vedel, čo stojí na pozadí emocionálnych výbojov. Pretože emocionálna reakcia nevyvoláva racionálnu odozvu. Niektoré slová, vety, či správanie v tom druhom vyvolajú emócie, ktoré neboli cielené. Ak ich dokážete navzájom identifikovať, budete spolu lepšie vychádzať. Bez toho, aby ste si ubližovali a konali tak, že v druhom sa spúšťajú negatívne odozvy.

Chápavosť

Nikto nie je a nebude dokonalý. A už len preto, že nás menia skúsenosti, život, roky. Menia nás telesne aj na psychickej úrovni. Preto je potrebné pozrieť na druhého ako na toho, s kým je potrebná nájsť spoločnú cestu, nie na niekoho, kto by mal byť v našich očiach dokonalý. Takí nie sme ani my sami.

Dôvera

Ak si budete dôverovať, tak nie je priestor na žiarlivosť, eliminuje sa mnoho hádok a dokonca aj sporov. Tie vnikajú práve preto, že dvaja ľudia k sebe nemajú dôveru. Je to najcennejší artikel vzťahu, pretože po zrade sa dá dôvera na rozdiel od iných vecí len veľmi ťažko obnoviť. Ak vôbec.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #láska #emócie #šťastie #porozumenie #tolerancia #dôverovať #životný partner #binokulárna vízia

+ Motivácia príde, keď stanovíte jasné ciele vo vašom športe.
Zariaďujte si bývanie podľa vašich predstáv,...

+ Zobudíte sa skôr a začnete robiť veci, ktoré vás budú posúvať ďalej.
Nezabúdajte na dôležité veci, ktoré máte...