Áno sexu počas menštruácie! Nie je nebezpečný!

Sex počas menštruácie je špinavý, škodí zdraviu a je čudný. Naozaj? Lebo povolené je všetko, čo sa nám páči!

13.06.2018 11:00
sex, vzťah, intimity Foto:
Všetky sexuálne pozície, ktoré vás bavia aj inokedy, sú povolené aj počas menštruácie.
debata (1)

Lekári nehovoria nič o tom, že by sme sa počas niektorej etapy menštruačného cyklu mali vyhýbať sexu – „naše dni“ netvoria žiadnu výnimku. Veľa žien (ale aj mužov!) sa však cíti neisto, čo môže byť spôsobené aj nedostatkom poznatkov. V niektorých kultúrach je sex počas menštruácie nezvyčajný, dokonca tabu. Riziko infekcie HIV je v dôsledku krvácania vyššie, bezpečný sex je s ochranou. Základom dobrého sexu počas menštruácie je dôvera a dobrý pocit.

Sex počas menštruácie – áno či nie?

Z medicínskeho hľadiska odpoveď znie: Áno! V prípade vaginálneho, orálneho či análneho sexu počas menštruácie nie je žiadne proti. Dokonca aj v prvých dňoch silnejšieho krvácania je bez zaváhania možný. Existujú rôzne morálne, náboženské či osobné dôvody, prečo sa mu radšej počas menštruácie vyhnúť, rozhodnutie však ostáva len na vás!

Je nebezpečný?

V princípe nie je sex počas menštruácie nebezpečný, za predpokladu, že obaja partneri sú zdraví. Ak je jeden z partnerov HIV pozitívny, riziko nákazy sa počas menštruácie zvyšuje. Bezpečný sex s ochranou pri HIV infekcii by však mal byť samozrejmosťou počas celého cyklu, nielen počas menštruácie.

Análny, vaginálny či orálny?

V sexe, a teda aj počas menštruácie je povolené všetko, čo sa nám páči. Všetky sexuálne pozície, ktoré nás bavia aj inokedy. Pre začiatočníkov to môže byť napríklad sex v sprche alebo vo vani – niektoré páry sa cítia pri tečúcej vode lepšie.

Môžem otehotnieť?

Žena môže otehotnieť aj počas menštruácie, hoci z hľadiska menštruačného cyklu ide o neplodné dni. Ale môže sa stať aj niečo nepredvídané, keďže spermie majú schopnosť prežiť v ženskom tele viac dní a k ovulácii môže dôjsť neskôr ako zvyčajne… Aj z tohto dôvodu je ochrana pri sexe počas menštruácie dôležitá, v prípade, že neplánujete potomka.

Je (ne)chuť na sex počas menštruácie normálna?

V priebehu cyklu sú zmeny (chuť – nechuť na sex) normálne. Keďže menštruácia nie je plodné obdobie, niektoré ženy nemajú chuť na sex. Sú však, naopak, ženy, ktoré práve počas menštruácie sex zbožňujú a vyžadujú. Je to všetko individuálne a úplne normálne.

Zníži sex bolesť pri menštruácii?

Pri silných menštruačných bolestiach chuť na sex logicky ustupuje, avšak pravdou je, že vyplavovanie hormónov šťastia môže kŕče zmierniť, alebo im predísť.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #orgazmus #menštruácia #kŕče #infekcia HIV #neplodné dni

+ Jedzte, čo vám prospieva, naopak vyraďte nezdravé cukry a tuky. Snažte sa robiť všetko tak ako najlepšie viete,...

+ Hydratujte svoje telo, momentálne to potrebuje stále viac a viac.
Nechváľte sa, mohlo by vám to skôr ublížiť ako...