Sťahujeme sa do spoločného bytu! Radosť či dôvod na obavy?

A je to tu! Po rozhodovaní ste urobili ten odvážny krok - idete spolu bývať. Radosť vás opantať môže, ale popri nej si ujastite pravidlá.

09.06.2018 11:00
mladí, mladomanželia, pár, nový byt, bývanie,... Foto:
Hurá! Už bývame spolu.
debata

Kde?

Žijete v podnájme alebo u rodičov? Každý z vás môže mať odlišnú predstavu, kam by vaše kroky mali smerovať. Skôr, než sa vyberiete na obhliadky, vyberte základné parametre nového bývania – kde by mal byt stáť a aký veľký by mal byť. S výberom si nechajte záležať a snažte sa dospieť ku kompromisu.

Za koľko?

Dôležitou vecou sú financie. Bez nich sa nepohnete. Budete bývanie financovať na polovicu, alebo podľa výšky vašich príjmov? Ani jeden z dvojice by nemal mať pocit krivdy, pretože práve peniaze sa často stávajú kameňom sváru u mnohých párov. Nejde pritom len o platenie nájomného – spoločné bývanie si žiada aj iné výdavky, napríklad na zariadenie či jedlo.

Ako na domáce práce?

Možno váš partner mieri do spoločného bývania z rodičovského domu, kde nič nemusel – o domáce práce sa starala výlučne jeho mama. O žehlení, upratovaní či varení nemá ani len potuchu. Ako budete fungovať v tomto smere? Vopred si ujasnite, ako si spoločné fungovanie domácnosti vlastne predstavujete. Ani jeden z vás nemôže mať pocit, že všetko leží na jeho pleciach.

Návštevy? Áno, ale…

Pozor! Kto a kedy bude u vás prespávať by malo byť takisto vaše spoločné rozhodnutie. Ak sa z čista-jasna u vás ubytuje jeho brat na dobu neurčitú, nemusí sa vám to páčiť. Prespávanie kamarátov či rodinných príslušníkov spolu konzultujte s časovým predstihom, postaviť partnera pred hotovú vec – „ktosi teraz bude pár dní u nás bývať a hotovo“ sa nerobí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bývanie #byt #domácnosť

+ Pomáhajte s triedením odpadu, deti uvidia ako vám na tom záleží.
Zopár vecí sa pokazilo, avšak to nemusí byť len...

+ Odhaľte svoj skrytý talent v športe, ktorý ste ešte neskúsili.
Chýba vám sebavedomie, a to vám bráni robiť veci,...