Klebetíte? Nemajte výčitky! Robia to všetci

Muži neklebetia! Naozaj veríte tomuto mýtu? Prieskum hovorí jasnou rečou - klebetíme všetci.

07.06.2018 09:00
kamarátky, ohováranie Foto:
Zasa rozoberáte čosi "tajné"?
debata

Dve kamarátky si vykračujú len tak po ulici a tretnú spoločnú známu. Po vymenení si niekoľkých zdvorilostných fráz sa s ňou s úsmevom rozlúčia. „Počula si, že vraj sa rozvádza,“ odznie z úst kamarátky len čo tá tretia zmizne z dohľadu. A stačí táto veta, aby mali tému na niekoľko dlhých minút. Zrazu už nejde len o to, či sa rozvádza, ale o dôvody a následky tohto kroku. Pritom všetko sa začína vetou: Počula si…"

Nie dámy, netreba byť na omyle. Klebety nie sú výsadou žien, klebetia aj muži. Rozoberajú kolegov rovnako, ako vy. O tom, že muži nie sú mimo tejto aktivity, hovorí aj výskum z deväťdesiatych ro­kov.

Čas si jednoducho všetci krátime aj tým, že rozoberáme klebety. S kolegami, s partnerom, s kamarátkami. Už v devätdesiatych rokoch sa vo svojom prieskume psychológ Robin Dunbar zameral na to, o čom sa ľudia pri stretnutiach rozprávajú. A prišiel na to, že až 40 percent ich komunikácie patrí rozoberaniu klebiet. A je celkom jedno, či sa stretnú dve mladé ženy alebo dvaja postarší páni. Klebety patria k obom pohlaviam a takisto k rozličnému veku. Prečo tak často klebedíme? odpoveď je jednoduchá. Preto, lebo práve klebetením si vytvárame s ostatnými istú súdržnosť, vďaka klebeteniu sa dokonca zorientujeme v našom živote. Nejdte tak podĺa psychológa o niečo hanlivé, ale o dôležitú spoločnkú aktivitu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kamarátky #klebeta

+ Pravidelné cvičenie zvýši vašu energiu a životný elán.
Osobný rozvoj vám otvorí dvere k novým príležitostiam....

+ Nový športový režim prinesie posilnenie tela aj ducha.
Ak niečo pokazíte, aj si zato zaplatíte, myslite však do...