Štyri veci, ktoré dokážu ochrániť pred rozvodom

Ťažké chvíle prídu do každého vzťahu a mnoho manželstiev sa môže v istom období nakláňať nad priepasťou rozvodu. No nakoniec je možné to ustáť. Existuje pár trikov z praxe, ktoré vám dokážu pomôcť.

01.06.2018 13:00
láska, vzťah, problém, rozchod Foto:
Vyjasnite si problém najlepšie bez emócií a racionálne.
debata

Keď prestane fungovať zamilovanosť

Vtedy odložíme ružové okuliare, pozeráme sa na partnera úplne reálne, niekedy dokonca aj kritickejšie ako na nás samých. Deborah McFadden sa zaoberá záchranou manželstiev už nejaký ten piatok a rozvod chápe ako poslednú možnosť. Pretože riešiť problém rozvodom môže viesť ku kolobehu druhého, tretieho aj ďalšieho rozvodu a nakoniec rezignovania na schopnosť mať vzťah. Preto je lepšie pokúsiť sa vyjsť aj s človekom, ktorý nie je dokonalý, pretože nikto nie je.

Identifikujte problematické zóny

V každej rodine sú témy, o ktorých sa nehovorí. Deborah McFadden však tvrdí, že za každým rozvodom sú oblasti, ktoré vie dvojica identifikovať ako problematické. A pritom o nich nehovorí. Vyjasnite si, kde je problém. Hovorte o ňom, najlepšie bez emócií a racionálne. Tak môžete prísť k záveru, že existuje riešenie a veci viete uhasiť a ísť ďalej. Požiar sa skrátka nemusí rozšíriť na celý vzťah, ak problém identifikujete včas. Nie až vtedy, keď už jeden druhému leziete markantne na nervy.

Prestaňte s obviňovaním

Nie je nič horšie, ak sa začnete vo vzťahu prebíjať zlobou. Podľa Deborah McFadden to znamená, že jeden z partnerov tomu druhému adresuje výčitku a druhý ju okamžite odsúdi. Navyše začne tasiť jedovaté sliny, krivdy a začne kontrovať všetkým, čo partner robí zle. Nuž, tak toto je presný opak cesty k posunu. Ak dávate výčitku, alebo ju prijímajte, snažte sa chápať druhú stranu a bez toho, aby niekto utrpel bolesť, nájdite riešenie v zmysle hesla aj vlk sýty aj ovca celá. Stačí trochu snahy a v mnohých prípadoch to ide naozaj ľahko.

Nepozerajte sa len von

Je potrebná introspekcia. V každom vzťahu. Dnes však mnoho ľudí na tento pohľad zabúda v škole, v živote, v práci aj vo vzťahu. Vždy je za nešťastie, problémy a zlý život zodpovedný niekto iný. Lenže práve to je postoj, kedy akosi prestávajú fungovať vzťahy na všetkých frontoch. Introspekcia a pohľad na to, čo človek môže urobiť pre manželstvo, seba aj toho druhého je nutný.

Buďte precízni

Deborah McFadden hovorí, že nie je nič ľahšie ako zas a znova upadnúť do starých koľají. Preto ak ste sa rozhodli zmeniť správanie, konanie, vnímanie, čokoľvek, buďte dôslední. Iba to dokáže zachrániť manželstvo od toho, aby krachovalo zas a znova.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rozchod #problém #rozvod #záchrana manželstva #obviňovanie

+ Podporujte svoju imunitu vitamínmi, práve to vaše telo potrebuje.
Ak neviete pokračovať dnes nie je práve váš...

+ Zmeňte každodennú rutinu a pridajte do nej niečo čo vášmu telu chýba.
Ak ste sa zmýlili nevadí, ide o to či to...