Ako nedovoliť žiarlivosti, aby pochovala váš vzťah

Žiarlivosť je vedľajším účinkom lásky. Niekedy však môže prerásť do takých rozmerov, že samotnú lásku zahubí. Je to cudzopasník, ktorý je v malej miere neškodný, no ak sa rozmnoží, tak to láska neprežije. Naučte sa ho vykoreniť ako zlú burinu.

21.05.2018 17:00
žiarlivá žena Foto:
Žiarlivosť dá tomu druhému jasne najavo, že mu neveríte a to zraňuje.
debata

Kto ľúbil aj žiarlil

„Ak ste človek, tak ste určite niekedy v živote žiarlili,“ hovorí Rebecca Hendrix, terapeutka z New Yorku. Je to podľa nej prirodzená reakcia človeka, ktorý o toho druhého nechce prísť. No je potrebné naučiť sa žiarlivosť obmedziť, aby vzťah mohol fungovať.

Dajte si pauzu

Rebecca Hendrix zo skúsenosti tvrdí, že žiarlivosť sa až v extrémnej podobe dokáže vyvinúť u ľudí, ktorí boli podvedení, alebo ich partner opustil kvôli inej osobe. Vtedy Rebecca radí dať si pauzu. Nevrhať sa do ďalšieho vzťahu okamžite, aby sa zahojili bolesti aj mylné presvedčenie, že ak budete strážiť partnera viac, tak vám neunikne.

Pozrite sa do zrkadla

Na žiarlivosť je veľmi dobrá terapia zrkadla. To znamená, že sa pozriete sami na seba a na vlastné správanie. Vadilo by vám, keby ste boli na strane partnera, alebo by vám imponovalo? Mierna žiarlivosť tomu druhému môže skutočne vyhovovať, ale ak prerastie do väčších rozmerov, zadusí všetko okolo. Pozrite sa na svoje správanie a skúste sa vžiť do pozície partnera. Potom ľahko obmedzíte výstupy žiarlivosti.

Dôverujte

Vzťah bez dôvery vlastne nemožno nazývať vzťahom. Rebecca Hendrix preto tvrdí, že žiarlivosť porazí jedine dôvera. Ak chýba a namiesto nej sú len podozrenia, nie je vhodné vôbec vo vzťahu pokračovať ďalej. Cibrite skôr dôveru, ako vyšetrovacie schopnosti. Navyše netreba zabúdať, že ak druhý chce, aj pred najväčším žiarlivcom si nájde cesty ako podviesť. Žiarlivosť však tomu druhému dá jasne najavo, že mu neveríte ani najmenej a to zraňuje.

Začnite sa mať rada

Rebecca Hendrix upozorňuje, že k žiarlivosti majú sklon ľudia s malým sebavedomím. Zrazu si myslia, že na ich polovičku na každom rohu striehne niekto lepší. Omyl. Partner to zrejme tak vôbec nevidí. Možno ste pre neho tá najlepšia, pokiaľ nezačnete so žiarlivostnými scénami. Preto Rebecca radí, že kto sa chce zbaviť žiarlivosti, mal by mať radšej sám seba. Údajne to veľmi spoľahlivo funguje.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #láska #Dôvera #nevera #žiarlivosť #podozrievanie #obmedzovanie

+ Flexibilita a prispôsobivosť vám otvoria nové cesty.
Momentálne nemíňajte peniaze na veci, ktoré nepotrebujete....

+ Hygiena je na prvom mieste, preto ju nezabúdajte dodržiavať.
Neznepríjemňujte prácu ľuďom okolo vás, lebo vy...