Keď sa sobášia urodzení... tieto svadby si svet pamätá (hádam) dodnes!

Kráľovskej svadby sú v Británii odjakživa veľkou udalosťou, sledovanou davmi divákov, prívržencov, ale aj odporcov.

18.05.2018 07:00
Kate Middleton, svadba, Foto: ,
Svadba princa Williama a Kate Middletonovej.
debata (1)

Nie inak tomu bude aj túto sobotu, kedy sa britský princ Harry ožení s hollywoodskou herečkou Meghan Markleovou. Doposiaľ už britská monarchia zažila niekoľko zaujímavých sobášov a pozoruhodné, či len pre verejnosť príťažlivé bolo často aj to, čo nasledovalo po nich. Tu je prehľad slávnych kráľovských svadieb v Británii so zaujímavosťami a citátmi, ktoré ich sprevádzali:

Princ Albert (Juraj VI.) a Alžbeta Bowesová-Lyonová, 26. apríla 1923

Prvý Brit neurodzeného pôvodu, čo sa priženil do kráľovskej rodiny za viac ako 200 rokov – jeho ponuku na sobáš prijala až na tretí pokus. „Ma gnikniht OOH hcum“ (Am thinking too much, príliš veľa premýšľam) – napísala si Alžbeta Bowesová-Lyonová za pomoci zrkadlového kódu do svojho denníčka ako komentár k svojej nerozhodnosti ohľadom vydaja.

Princezná Alžbeta (onedlho kráľovná Alžbeta II.) a Philip Mountbatten, 20. novembra 1947

So stále existujúcim systémom prídelových lístkov posielali ženy lístky na oblečenie, aby pomohli princeznej zhromaždiť materiál na svadobné šaty. Lístky ale museli byť odoslané späť, pretože nebolo legálne ich darovať inému človeku. „Bola som taká šťastná a mala som takú radosť, že som sa stala sebeckou a vôbec nedbala na pocity tvoje ani kohokoľvek iného!“ napísala Alžbeta v liste svojej matke počas medových týždňov. Bola to prvá kráľovská svadba, zachytená na filmový pás, vďaka rozhlasu BBC počúvalo komentár ku svadbe v priamom prenose 200 miliónov ľudí. Pár dostal 2,5 tisíca svadobných darov.

Princezná Margaret a Antony Armstrong-Jones (lord Snowdon), 6. mája 1960

Päť rokov predtým Margaret zrušila plány na svadbu s kapitánom Petrom Townsendom, lebo bol rozvedený, čo sa nepáčilo politickým kruhom a cirkvi. „Nie som kráľovského rodu. Len som si takého človeka vzal,“ vyhlásil lord Snowdon, keď ho občas zmáhali oficiálne povinnosti.

Princezná Margaret a Lord Snowdon (Anthony... Foto: Profimedia
Princezná Margaret a Lord Snowdon (Anthony Armstrong-Jones) Princezná Margaret a Lord Snowdon (Anthony Armstrong-Jones) po ich sobáši vo Westminster Abbey 6. mája 1960.

Princezná Anna a kapitán Mark Phillips, 14. novembra 1973

Druhýkrát za viac ako 200 rokov si príslušníčka kráľovskej rodiny vzala muža neurodzeného pôvodu – zviedla ich dohromady spoločná láska ku koňom. „Je to hazard, vyplývajúci z povolania manželky,“ vyhlásila neskôr Anna o tehotenstve.

Princ Charles a lady Diana Spencerová, 29. júla 1981

Diana vynechala tradičný sľub poslušnosti (obey) svojmu manželovi – na rozdiel od ostatných kráľovských neviest, čo vyvolalo mierne pohoršené reakcie. „Nech už ten výraz ‚zamilovaný‘ znamená čokoľvek,“ komentoval Charles otázku tlače, či on a jeho snúbenica Diana boli do seba zamilovaní. Televízny prenos svadby sledovalo 750 miliónov ľudí v päťdesiatich krajinách.

Princ Andrew a Sarah Fergusonová, 23. júla 1986

Sarah, vojvodkyňa z Yorku, neskôr vyhlásila v jednom americkom časopise, že manželstvo sa začalo rúcať už o týždeň kvôli vojenským povinnostiam princa Andrewa v námorníctve. „Pracovala som v Londýne a bývala som v malom byte a zrazu som si vzala princa,“ vyhlásila Sarah.

zväčšiť Záber z júla 1981, keď si áno povedal princ... Foto: SITA/AP
princ Charles a Lady Diana Spencer Záber z júla 1981, keď si áno povedal princ Charles a Lady Diana Spencer. Z ich manželstva pochádzajú dvaja synovia - princ William a princ Harry.

Princ Edward a Sophie Rhys-Jonesová, 19. júna 1999

Bulvárny denník The Sun pred svadbou publikoval fotografiu z roku 1988, na ktorej bola Sophie bez horného dielu plaviek – denník sa neskôr ospravedlnil. „Žiadne klobúky“ – tento pokyn k požadovanému oblečeniu na svadobných pozvánkach Edwarda a Sophie naznačoval, že si dvojica želá menej formálnu kráľovskú svadbu.

Princ Charles a Camilla Parkerová Bowlesová, 9. apríla 2005

Dvojica vstúpila do manželstva 30 rokov potom, čo sa začal ich vzťah, pre oboch to bolo druhé manželstvo. Kráľovná nenavštívila ich súkromný civilný obrad – podľa vyjadrenia paláca mala byť udalosť pojatá neokázalo. „Som veľmi hrdá a prajem im šťastie,“ predniesla neskôr kráľovná pri prípitku novomanželom.

Princ William a Kate Middleton, 29. apríla 2011

Ich obrad sledovali dve miliardy ľudí pri televíznych obrazovkách. „Si krásna,“ zašepkal William svojej snúbenici, keď sa k nemu priblížila. Medzi pozvanými hosťami boli aj spevák Elton John, futbalista David Beckham s manželkou Victoriou či slávny austrálsky plavec Ian Thorpe. Stredom pozornosti sa stala aj sestra a družička Kate, Pippa, ktorá mala na sebe jednoduché, ale zmyselné dlhé biele šaty zdôrazňujúce postavu od Alexandera McQueena. Z rovnakého ateliéru pochádzal aj svadobný model Kate, dnes vojvodkyne z Cambridge.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #svadba #monarchia #história #prehľad #kráľovská svadba #svadba princa Harryho

+ Zamyslite sa nad momentálnou situáciou a správajte sa podľa nej.
Uzavretie významného obchodu zlepší vašu...

+ Naštudujte si svoje možnosti a začnite sa podľa nich správať.
Mali by ste si uvedomiť, čo ste dokázali a nebyť...