Odškodné za rozchod? V Číne sa tento trend rozmáha

Účty za darčeky či večere sa mladým Číňanom oplatí odkladať. Po rozchode sa totiž môžu hodiť.

18.05.2018 15:00
žena, peniaze, práca, euro Foto:
Rozchod? A koľko asi tak stojí peňazí.
debata

Začiatkom mája bola polícia v čínskom meste privolaná ku kufríku s kopou peňazí v meste Hangzhou. Kufor našli v bare a bolo v ňom v prepočte 265 000 eur. O prípade informovala aj televízia BBC. Polícia majiteľa kufríka vypátrala – išlo o 23-ročného mladíka, ktorý sa mal v bare stretnúť so svojou expriateľkou. Suma v kufríku mala byť odškodnením, ktoré jej zaplatil za to, že sa s ňou rozišiel.

V Číne sa podľa BBC začína trend akéhosi „odškodného“ po rozpade vzťahu rozmáhať. Peniazmi by malo byť kompenzované „ublíženie“ človeku, s ktorým sa dotyčný rozchádza. Právna norma, o akú sumy by malo ísť, v Číne neexistuje. Niektorí vo forme peňazí „vyplatia“ bývalému partnerovi sumu, napríklad takú, ktorá zahŕňa výdavky na darčeky kúpené počas vzťahu. Iní si pýtajú sumu za emocionálnu ujmu či premárnené šance.

Podľa BBC muži platia peniaze za rozchod častejšie ako ženy. Ich motiváciou je to, že chcú mať čo najrýchlejšie od expartnerky pokoj alebo ich motivuje pocit viny. Ale po rozchode už začínajú hlbšie do vrecka siahať aj Číňanky, ktoré mužovi, s ktorým sa rozídu, vyplatia napríklad výdavky, ktoré investoval do večerí či kultúrnych podujatí, na ktoré partnerku pozýval.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #rozchod #odstupné

+ Joga a meditácia posilnia nielen telo, ale aj myseľ.
Uznania za tvrdú prácu sú na dosah, vytrvajte v úsilí....

+ Vyvážená strava a pohyb sú základmi vášho dobrého zdravia.
Ukážte čo dokážete, neskrývajte si nápady len pre...