Šťastnejší ako mladomanželia! Po koľkých rokoch to v manželstve zažijete?

Hovorí sa, že v manželstve je kritický siedmy rok. Ak ho prežijete, potom vás už čakajú len samé pekné veci. Áno, doslova to brať netreba, ale vedecké výsledky sú zaujímavé.

27.04.2018 15:00
dvojica - manželia - stravovanie - zdravšie... Foto:
Spokojnosť v manželstve prichádza opäť po niekoľkých rokoch.
debata

Podľa štúdie, ktorú zverejnil portál Social Networks and Life Course a z ktorej cituje portál Independent.co­.uk, najväčšie šťastie prežívajú v manželstve ľudia po dvadsiatich rokoch zväzku. Cítia sa údajne spokojnejší a navzájom kompatibilnejší ako mladomanželia.

Vedci z Pensylvánie, ktorí stoja za štúdiou, prišli na to, že ak dlhoročné páry spolu trávia viac času a spoločne sa venujú aj koníčkom či hobby, profitujú z toho viac a tvorí to pre ne šťastnejšiu atmosféru.

V prieskume tiež vedci prišli na to, že kým do zhruba 20 rokov manželstva postupne krivka spokojnosti partnerov klesá – ak to vydržia, zhruba okolo 20. roku manželstva sa stav stabilizuje a začne sa zlepšovať. Následne sa spokojnosť jedného partnera s druhým zvyšuje a obaja vnímajú viac spokojnosti. Podľa autorov štúdie ide o to, že partneri objavia „hlbšiu úroveň ocenenia toho druhého“.

Samozrejme, že rozvodovosť v porovnaní s minulými rokmi a desaťročiami stúpla, vedci však zároveň upozorňujú, že stále existuje množstvo manželstiev, ktoré sú „na celý život“ a v ktorých partneri prežívajú spokojné a stabilizované spolunažívanie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #láska #manželstvo #vzťah #spokojnosť #šťastie

+ Zdravé stravovanie je tak dôležité ako pravidelný tréning.
Spríjemniť deň si môžete aj bez veľkého míňania...

+ Odreagujte sa pri dobrom filme a načerpáte dostatok síl na ďalší deň.
Nemusíte mať za každú cenu najdrahšie...