O čom hovoria šťastné páry naozaj často? O politike aj o detstve

Čím dlhšie trvá manželstvo, tým krajšie trvanie majú vzájomné rozhovory... Platí to?

25.04.2018 09:00
láska, rande, muž a žena, kuchyňa Foto:
O čom spolu hovoria šťastné páry?
debata

Podľa aktuálne zverejnenej nemeckej štúdie spolu mladé páry hovoria v priemere 102 minút, s pribúdajúcim vekom číslo klesá na 89 minút denne. Dobrá komunikácia je kľúčom k spokojnosti v manželstve a Mathias Mehl z Univerzity v Arizone sa vo svojom prieksume zameral na témy, ktorým sa spokojné páry venujú.

Podľa prieskumu spokojné páry o nepodstatných veciach nehovoria. Dokonca platí úmera – čím šťastnejší pár, tým menej rozhovorov o hlúpostiach. Práve naopak – dvojice sa venujú závažnejším témam, nielen takým, ktoré sa týkajú ich vzťahu, ale ktoré sa týkajú spoločenského diania – diskusie o politike sú pomerne častými, ale napríklad aj rozhovory o filmoch či seriáloch dostávajú zelenú.

Šťastné páry sa dokonca nezaoberajú ani donekonečna otázkami vzťahu – v čom náš vzťah škrípe, kde by sme ho mohli zlepšiť… Nie! Práve tieto rozhovory uberajú obom z páru energiu a následne sa dvojica menej zameriava na pekné stránky vzťahu. Spokojné páry túto chybu nerobia.

Zaujímavým zistením je, že spokojné páry sa často rozprávajú o svojich spomienkach na detstvo – upriamujú navzájom pozornosť na niečo, čo kedysi prežili a čo bolo príjemné či veselé. O tieto momenty z minulosti sa ľudia radi a často delia práve s partnerom. Inou témou sú plány do budúcnosti – aj im spokojné páry venujú v rozhovoroch značnú pozornosť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #manželstvo #rozhovor #spokojnosť

+ Nezabúdajte na hydratáciu vášho tela, potrebuje to.
Nespáľte sa na vlastných chybách, poučte sa z chýb ľudí...

+ Nepodliehajte panike, všetko sa čoskoro vráti do normálnych koľají.
Prehodnoťte svoj postoj a začnite na sebe...