Ako sa cítite pri rozhovore s neznámym človekom? Vyvarujte sa chýb

Okrem obsahu konverzácie je veľmi dôležité, najmä keď hovoríme s takmer neznámou osobou, aby sme kládli dôraz na to, ako hovoríme.

20.03.2018 11:00
rande, večer Foto:
Úsmev pomôže, na pesimizmus zabudnite.
debata

O niekoľkých nepríjemných návykoch, ktorých by sme sa mali vyvarovať, píše taliansky denník Corriere della Sera.

Neprejavujte sa pesimisticky

Ak sme pesimistickí, môže to uškodiť aj v rozhovore s ostatnými. Ak očakávate, že stretnutie s inými osobami nebude príjemné, pravdepodobne sa budete správať chladne a odmerane. Naopak, ak očakávate rozhovor s osobami, ku ktorým máte kladný vzťah, budete vrelší a konverzácia nepochybne príjemnejšia. Neznamená to potláčať vlastné emócie, ale pristupovať k novým stretnutiam bez zbytočných predsudkov.

Nesnažte sa ovládnuť konverzáciu

Ak s inými osobami hovoríme o sebe, vyvoláva to pocit radosti v našom mozgu, rovnako, ako keď jeme to, čo máme radi, alebo, keď si zarábame peniaze. Podľa štúdie Harvardovej univerzity je 40 percent našich každodenných prejavov zasvätených interpretáciám o sebe, o tom, čo prežívame a čo si myslíme. Ale pri rozhovore s ostatnými to nemusíte preháňať, aby ste nevyzerali ako narcistické osoby neboli únavní. Naopak, dobrí poslucháči sú obľúbení.

Neopravujte chyby ostatných

Aby sme nadviazali dobrý vzťah s novou osobou, je dôležité umlčať svoje ego a dať druhému najavo, že sme pripravení ho počúvať. Je vhodné neopravovať prípadné chyby v gramatike alebo v slovníku. Druhému človeku je potrebné dať najavo, že sme pripravení ho počúvať, nie ho súdiť.

Nehovorte „ty“, ale „my“

Ak pri rozhovore používame zámeno „ty“, potom sa osoba, s ktorou hovoríme, cíti byť obviňovaná a súdená. Je lepšie používať zámeno „my“, ktoré navodzuje pozitívne pocity.

Nehovorte príliš rýchlo

Ak hovoríte príliš rýchlo, môžete pôsobiť nervózne, ako keby ste chceli niečo predať. Rozhovor s rýchlo hovoriacou osobou môže byť vyčerpávajúci, pretože je potrebné viac sa sústrediť na každé slovo. Americká štúdia realizovaná na 1380 osobách ukázala, že ideálna rýchlosť konverzácie je zhruba 3,5 slová za sekundu, teda nie príliš rýchla, ale tiež nie pomalá, s príležitostnými prestávkami, aby ste ukázali, že nie ste robot.

Neukončujte oznamovacie vety otáznikom

Sú ľudia, ktorí končia oznamovacie vety zvýšenou intonáciou otázky. Takýto spôsob môže vzbudzovať pocity neistoty. Je lepšie sa mu vyhnúť. Aby ste pôsobili istejšie a autoritatívne, klesajte na konci kľúčovej vety s hlasom.

Nerozprávajte príliš hlasno

Zvýšeným hlasom zvyčajne hovoria ľudia, ktorí sú si neistí a necíti sa dobre. Avšak zdravý človek konverzující príliš nahlas môže pôsobiť nepríjemne a vyvolávať rozpaky, najmä, ak sa nachádza na verejnom mieste. Ak o sebe viete, že hovoríte príliš hlasno, snažte sa to kontrolovať, najmä, ak máte pred sebou osobu, ktorú vidíte prvýkrát.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rozhovor #pocit #neznámy

+ Začnite jesť pravidelne v menších dávkach, budete sa cítiť lepšie.
Na darčeky nemusíte míňať peniaze, pokúste sa...

+ Zamerajte sa na konzistentnosť, kľúč k úspechu.
Nebojte sa toho čo bude, pre vás všetko dopadne najlepšie ako...