Pomsta za neveru? Tí, čo boli podvedení, o nej nerozmýšľajú

Nevera je ošemetnou témou. Ale aj to, čo nastane po nej. Odpustenie či koniec?

16.03.2018 11:00
nevera, vzťah, problém Foto:
Odhalená nevera! A čo po nej?
debata

Aké konsekvencie vyplývajú z nevery a čo po nej možno vo vzťahu očakávať? Na tieto témy sa zamerali nórski vedci vo svojom výskume.

Motívy nevery sú rôzne – nielen z hľadiska jednotlivca ale aj vzťahu. Ak sa to stane len raz a neverník sa následne správa opäť „normálne“ vnútorný pokoj podvedeného partnera už nikdy nebude taký, ako pred neverou. Prečo je to tak?

Je zrejmé, že odpustenie nie je jednoduchou záležitosťou. Z mnohých dôvodov. Strata dôvery je tým najpodstatnejším. Pre štúdiu si nórskli vedci vybrali 92 heterosexuálnych párov a skúmali a vypočuli si ich reakcie na partnerovu neveru. Zaujímavým zistením bolo, že tí, ktorí podviedli, očakávali, že partner sa im bude chcieť pomstiť. Ale opak bol pravdou, len málo z tých, ktorí boli podvedení, spriadali plány o pomste. Realita je skôr taká, že podvedení sa uzatvoria do seba a útechu v cudzom náručí nehľadajú.

Ďalšie zaujímavé zistenie sa týka emocionálnej nevery – ak si s niekým vyjdete von, dobre sa bavíte, flirtujete, ale v posteli s nikým neskončíte – ide o emocionálnu neveru. Muži, podľa nóskej štúdie, si z takejto nevery „vrásky“ nerobia a ako neveru ju zo svojho pohľadu ani nevnímajú. Nevera je pre nich zadefinovaná jasne – udeje sa vtedy, ak ide o sex. S odpustením emocionálnej nevery preto majú muži oveľa menší problém ako ženy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rozchod #nevera #odpustenie

+ Výzvy vás posunú ďalej, čeľte im s odvahou.
Ak chcete niečo dosiahnuť, stačí len ísť podľa plánu....

+ Nemeňte svoje stravovacie návyky, momentálne je vaše telo spokojné.
Práca, ktorú milujete, prinesie neočakávaný...