Ako si zachrániť vzťah v poslednej chvíli?

Mnoho partnerov sa spamätá, že niečo nie je v poriadku, až keď ten druhý buchne po stole a zavrie dvere z vonka. To sú okamihy, keď sa koniec vzťahu zdá neodvratný. No vždy je šanca obnoviť lásku, dôveru aj pekné chvíle.

11.03.2018 12:00
láska, vzťah, problém Foto:
Pre záchranu vzťahu je potrebné začať viesť spoločné rozhovory.
debata (1)

Začnite konať

„Kašlite na to, kto má pravdu, je na vine, alebo čo sa deje, ak chcete zachrániť vzťah, konajte,“ radí odborníčka na riešenie vzťahových problémov Susan Heitler. Čakať kto prvý spraví krok, ústupok, alebo nebodaj uzná chybu je cesta, ktorá nechá dvere medzi vami zatvorené. Ak chcete, aby ste mali ešte pred sebou nejaký ten spoločný čas a neostala za vami len minulosť, zabudnite na paniku, prvotný hnev, alebo prekvapenie a konajte.

Vyjasnite si potrebu zmeny

Ak ste prišli k radikálnemu rezu, pri ktorom už slovo rozchod, alebo rozvod rezonujú vo vzduchu, je viac ako pravdepodobné, že sa objavili dlho prekrývané krivdy a niekomu praskli nervy. Je jedno, či ste to vy, ktorá sa rozhodla odísť alebo partner. Keď vychladnú emócie a sama možno nechcete absolútne odlúčenie, Susan Heitler radí jediné. Otvoriť staré rany a poriadne ich vyčistiť. Aj drobnosti, ktoré ste možno kedysi prehliadali, alebo ste ich nepovažovali za podstatné, môžu byť po rokoch prehliadania iskrou, ktorá zapáli rozbušku.

Obnovte to najlepšie

Každá minca má dve strany a každý človek má dobré aj zlé vlastnosti. Takže si skúste navzájom zotrieť tabuľu emócií a zložiť okuliare. Na začiatku vzťahu máme obvykle ružové a pred koncom absolútne čierne. Zložte si ich dole a pozrite sa na dobré aj zlé vlastnosti objektívne. Často pomáha uvedomiť si, že na zlých sa dá spoločne popracovať, ale nechcete úplne prísť o dobro, ktoré sa v tom druhom predsa len skrýva.

Aplikujte štyri základné pravidlá úspešného vzťahu

Na obnovenie dôvery aj dobrého pocitu, že ešte ostali spolu, radí Susan Heitler zaviesť štyri pravidlá, vďaka ktorým môže vzťah opäť začať fungovať a udržať spolužitie. Je potrebné začať viesť spoločné rozhovory. Tak isto je nutné sa rozhodovať spoločne a nie tak, že jeden koná a druhý sa prizerá. Vynechajte hnev z vášho vzťahu. Zvýšte pozitívny postoj jeden voči druhému a všímajte si viac kladné stránky. Tak je ešte šanca, že dáte vzťahu umelé dýchanie, naskočí a bude žiť ďalej.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #rozchod #rozvod #komunikácia #problém vo vzťahu #záchrana vzťahu

+ Stanovte si jasné ciele, motivácia narastie spolu s úspechom.
Vášnivá práca a trpezlivosť vás povedú k...

+ Zmena je život, avšak dávajte pozor, aby ste sa nezmenili k horšiemu.
Povedzte svoj názor a neprikláňajte sa k...