Ako v niekom vyvolať zamilovanosť na vedeckom základe?

Hovorí sa, že láske sa rozkázať nedá a nemá nič spoločné s rozumom. Nedá sa skúmať vedecky, ale len srdcom. Lenže opak je pravdou.

09.03.2018 12:00
láska, vzťah, harmónia Foto:
Vzťah si vyžaduje zapnúť vnímavosť a empatiu na maximum.
debata

Láska na objednávku

Nie sú v tom žiadne čary. Nebude potrebné miešať žiadne bosorácke elixíry. Bude stačiť ísť na veci vedecky. Psychológ Arthur Aron so svojimi kolegami totiž prišiel na zaujímavú kombináciu dokonale funkčného receptu na lásku. Podľa neho je ním sebaúcta a zväzok. Ak tieto dve ingrediencie správne predstavíte potenciálnemu partnerovi, je vysoko pravdepodobné, že sa do vás zamiluje. Arthur svoje štúdie dokladuje desiatkami testov a skúmaní. Podľa neho dokáže psychológia viac ako babské rady, elixíry aj chémia.

Ako správne podať záujem?

Je to jednoduché. Ak chcete získať svoj objekt snov, tak musíte mať dostatok sebaúcty na to, aby si vás dokázal vážiť aj samotný partner. To je syndróm „šedých myšiek“. Túžia, chcú, ale samy sa utvrdzujú častokrát v tom, že nie sú dosť dobré, pekné, skúsené, svieže, akékoľvek, len nie hodné. Pozor, ak máte o sebe nízku mienku, je len veľmi ťažké pôsobiť tak, aby niekto, kto vás má spoznať, nadobudol o vás mienku lepšiu ako máte sama. Takže sebaúcta a hodnota je veľmi cenná ingrediencia, aby človek mohol vzbudzovať záujem a ukázať sa v tom najlepšom svetle.

Interakcia

Vtiahnutie do zväzku netreba hneď chápať ako definitívne manželstvo. Ide skôr o to, aby sa začala rodiť láska založená nielen na fyzickom očarení, ale aj na tom, že si máte čo povedať a akosi spolu rezonujete. Myslíte na rovnaké slová, zaujme vás rovnaká muzika, téma aj jedlo v reštaurácii. Vyžaduje si to zapnúť vnímavosť a empatiu na maximum, ale vďaka tomu vzbudíte v mužovi presne ten záujem, vďaka ktorému si povie, že sedí oproti žene, ktorá mu konečne rozumie. A to je práve moment definitívneho zaláskovania.

Odhodlanie

Na základe pozorovaní Arthur Aron tvrdí, že mnoho náhodných stretnutí sa nedarí pretaviť do fungujúceho a zdravého vzťahu, lebo dvojici chýba odhodlanie. Je to rozhodnutie, že pre lásku a vzťah je potrebné z každej strany niečo urobiť. Ani láska totiž nie je perpetuum mobile, ktoré bude dokonale fungovať od prvotnej iskry. Podľa Arona musia byť interakcia aj sebaúcta prítomná vo vzťahu každý deň, aby sa láska nielen prebudila, ale aj ostala.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #láska #zamilovanosť #sebavedomie #záujem #interakcia

+ Hoďte starosti za hlavu a uvoľnite svoju myseľ.
Prijatie finančnej rady od experta vám môže otvoriť oči....

+ Choďte sa prejsť do prírody, vyčistíte myseľ a budete sa cítiť lepšie.
Peniaze nie sú všetko, uvedomte si, že...