Prihovárajte sa sebe samej, zvlášť v týchto situáciách

Občas nahlas, niekedy potichu či len v myšlienkach. Ale sám so sebou hovorí každý z nás. Prečo je to dobré pre našu psychiku?

05.03.2018 17:00
žena, myšlienka, zamyslenie Foto:
Doprajte si pár minút na rozhovor so svojím "ja".
debata

Ukľudníte sa

Zvlášť v situáciách, kedy ste nahnevaná alebo rozrušená, je na mieste prihovoriť sa samej sebe kľudným hlasom. Pozor! Vyhnite sa sebaľútosti, neutápajte sa v nej a neprihovárajte sa k sebe ako k obeti. Racionálne zhodnoťte, čo sa stalo a držte sa faktov.

Pomenujete emócie

Nie vždy je človek prevalcovaný emóciami a niekedy nevie celkom jasne zhodnotiť, čo vlastne cíti. Ak svoje pocity nahlas okomentujete a pomenujete, možno sa v nich následne ľahšie zorientujete.

Ľahšie sa rozhodnete

Aj keď stojíte pred vážnym rozhodnutím, je na mieste, ak si svoje myšlienky verbalizujete – zhodnotíte svoje kroky, jasne ich formulujete, vyhodnotíte závery. Rozumné rozhodnutie vám príde na um rýchlejšie.

Motivujete sa

Dodať si odvahu či silu k niečomu sa odhodlať – pri tom je rozhovor samej so sebou takisto nápomocný. Ak sa nahlas opýtate: „Dokážem to?“ malo by nasledovať vaše ubezpečenie, že áno, zároveň zdôvodnenie, prečo. Motivácia vlastným hlasom vám dodá silu vykročiť k stanovenému ci­eľu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rozhovor #psychika #kľud #sebaistota

+ Budete sa cítiť výborne, najlepšie na prechádzke so svojím psíkom.
Nestrácajte nádej, pokračujte ďalej v sne o...

+ Čerstvý vzduch a pohyb vonku zlepšia vašu kondíciu.
Nové projekty v práci vám prinesú vzrušenie a výzvy....