Majú Slováci tajnosti pred partnerom v digitálnom svete?

Reálny a diginálny svet sa čoraz viac prepájajú. A platí to aj vo vzťahoch.

26.02.2018 15:00
žena, internet, zlosť, flirt, počítač Foto:
Vy, partner a internet. Ako ste na tom?
debata

Podľa prieskumu Kaspersky Lab až 70 % párov zdieľa medzi sebou prístupové heslá do online účtov a digitálnych zariadení. Pre štvrtinu je bežným štandardom, že majú neobmedzený prístup do mobilu alebo tabletu svojej polovičky a pravidelne kontrolujú každú novú aktivitu. Kým je vzťah v poriadku a obaja sú spokojní, nič sa nedeje. Problémy však prídu v momente, kedy sa nad vzťahom začne zmrákať.

V zverejnenom prieskume až osem z desiatich respondentov zastávalo názor, že páry by mali mať súkromný priestor tak v offline, ako aj online svete. Na druhej strane, pre 70 % z nich má vzťah oveľa vyššiu hodnotu ako súkromie. To zrejme vysvetľuje, prečo sa rovnako 70 % párov priznalo k vzájomnému zdieľaniu prístupových hesiel alebo PIN kódov do svojich zariadení či k online účtom. A to je len špička ľadovca – 26 % má v zariadení svojho partnera uložené súbory intímneho charakteru, ako napr. textové správy (14 %), fotografie (12 %) alebo dokonca videá (11 %). Týka sa to aj ďalších citlivých informácií napríklad finančného charakteru (11 %) alebo pracovných záznamov (11 %).

Kým vzťah prosperuje, táto otvorenosť je celkom prirodzená. Tak, ako v bežnom živote, aj v tom digitálnom, je však dôležité poznať mieru. Nadmerná posadnutosť partnerom a neustála kontrola jeho online aktivít, môže vyvolať množstvo problémov, ktoré nakoniec oslabia vzťah – či už ide o hádky kvôli obsahu zdieľaného bez súhlasu partnera (33 %), obavy z ohrozenia súkromia (20 %), špehovanie (31 %) či zatajovanie aktivít pred partnerom (61 %).

debata chyba
Viac na túto tému: #tajnosti #PIN #digitálny svet

+ Nebojte sa, čo má prísť príde, ale môžete tomu aj dopomôcť.
Nenechajte nikoho aby si z vás robil srandu, alebo...

+ Začnete s pestovaním vlastných plodín a určite vám budú chutiť viac.
Nebuďte príliš nervózny, všetko zvládnete...