Za rozpadmi vzťahov je desiatky rokov jediný problém. Máte ho aj vy?

Doba sa mení, ľudia sa menia, spolužitie partnerov je odlišné ako ho mali naši starí rodičia. Napriek tomu Ruth Westheimer tvrdí, že za rozpadmi vzťahov, koncami lásky, nefunkčnými rodinami aj rozvodmi stojí desiatky rokov jediný problém. Nereálne očakávania.

17.02.2018 17:00
láska, vzťah, problém Foto:
Keď máme predstavu, že partner musí byť taký, akého sme si vysnívali.
debata (1)

Príliš veľké sny

Ruth Westheimer sa venovala práci terapeutky a radila párom, ako si udržať zdravý vzťah už od roku 1980. Má teda dosť skúseností aj praxe, aby si všimla jediný problém, ktorý otvorene pomenovala. Sú ním príliš veľké očakávania od toho druhého. Každý vstupuje do vzťahu so snami, ktoré však ten druhý nemá šancu ani pri maximálnej snahe naplniť. A tu sa začínajú problémy.

Životná realita, no vzťah ostáva vysnívaný

V mladosti snívame o veľkom dome a dostaneme panelák, o drahom aute a vozíme sa v rodinnom automobile. Chceme dovolenku na exotickom ostrove, ale nakoniec vieme oceniť aj krásu chorvátskeho mora. Život sa mení a s ním aj naše priority, začíname chápať, že niektoré sny ostávajú snami. Ruth Westheimer však tvrdí, že toto vytriezvenie akoby obchádzalo vzťahy. V nich máme od začiatku až po jeho rozpad predstavu, že partner jednoducho musí byť taký, akého sme si ho vysnívali. A tu je chyba, ktorú robili naši starí rodičia a robíme ju aj my.

Kašlite na filmy

Za veľkého nepriateľa vzťahov Dr. Ruth označila aj romantické knihy a filmy. Tie servírujú ľuďom predstavy o tom, ako by polovička mala vyzerať, čo robiť a ako sa správať. Problém je, že život nie je kniha z červenej knižnice.

Existuje recept?

Je viac ako pravdepodobné, že ak budete na polovičku pozerať len cez objektív svojich očakávaní, nikdy nenájdete tú pravú. To je aj problém viackrát rozvedených ľudí. Nikto im skrátka nie je dobrý, ale s niekým akosi dožijú. Dr. Ruth hovorí jasne. Spravte si z negatív dôvod k radosti. Nikto nie je dokonalý a nikto nemôže spĺňať 100% predstavy, ktoré sa dokonca časom menia. Vnímajte človeka v jeho pozitívnych stránkach a tešte sa z toho, čo v ňom máte. Na všetkom sa dá nájsť kaz. No záleží, čo si budete všímať. Ak vidíte stále iba to, čo vám chýba a nie to, čo máte, nikdy nenájdete skutočné šťastie.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #láska #rozchod #rozvod #romantické filmy #nereálne očakávania

+ Začnite si dávať na tvár menej, začne dýchať a bude vyzerať krajšie.
Nemeškajte na stretnutia, kolegovia sú o...

+ Neklamte sami seba, priznajte, že máte problém a riešte ho.
Nepoľavujte, vydržte v tempe a dostanete sa k...