Návod na šťastné manželstvo? Existuje!

V súčasnej dobe nie je nič jednoduchšie, ako požiadať o rozvod. Niektoré dvojice akoby odštartovali rozvodové preteky a rozviesť sa tri, či štyrikrát nie je nič neobvyklé. Pritom každý hľadá šťastie v harmonickom partnerstve. No nájsť sa nedá. Je to skôr o snahe si ho vytvoriť. Spoločne.

27.01.2018 17:00
láska, zrelý vzťah Foto:
Skúšajte nové aktivity aj po štyridsiatke, päťdesiatke, či na prahu sedemdesiatky.
debata

Problémy boli aj budú

Niekedy sa skutočne neoplatí ostávať v nefungujúcom vzťahu za každú cenu, no existujú prípady, že v manželstve nedôjde k zlyhaniu jednotlivcov, ale ich snaženia. Na manželstvo nie je žiadny návod, nedostali sme postup, ako ním správne lavírovať a tak je často vecou pokusov a omylov. To znamená, že nezriedka sa dá šliapnuť aj vedľa. No veľa sa dá naučiť od párov, ktoré spolu dokázali vydržať. Napriek tomu, že aj im sa nevyhli problémy či hádky.

Vyriešenie problému, nie víťazstvo

Jednou z najhorších situácií je, ak sa rozdielne názory zmenia na súboj ega. Vtedy je jasné, že niekto musí vyjsť zo súboja ako víťaz a ten druhý ostať v roli porazeného. Rebecca Jane Stokes skúmala páry, ktoré spolu vydržali viac ako 30 rokov a jednu vec mali spoločnú. Nesúťažili o víťazstvo, ale o spoločné dobro.

Kreativita musí byť

Na stereotyp je krátka aj tá najväčšia láska. V skratke povedané, nech robíte aj tú najobľúbenejšiu činnosť stále dookola, tak sa vám zunuje. Preto je cestou k dlhotrvajúcemu a šťastnému manželstvu spoločná kreativita. Preto páry, ktoré to spolu baví, nemajú problém začínať nové aktivity aj po štyridsiatke, päťdesiatke, či na prahu sedemdesiatky. Robia to nielen pre seba, ale aj pre vzťah.

Nikdy nezabudnite na manželstvo

Rebecca spomína, že jej rodičia boli manželmi 34 rokov, ale nikdy nebolo pre nich manželstvo inštitúciou, ktorá je tvorená kvôli deťom, ale kvôli nim dvom. Neoslovovali sa nikdy otec a mama. Vždy sa k sebe správali ako k partnerom a napriek deťom si dokázali nájsť čas aj na spoločné trávenie života.

Spoločné práce

Je to smrť vzťahu, ak si už od začiatku rozdelíte práce na mužské a ženské. Spoločne sa dá predsa aj variť aj uťahovať skrutky na skrinke. Je to veľmi vhodný spôsob, ako budovať domácnosť manželov a nie takú, kde bude zóna muža a ženy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #manželstvo #problém #rozvod #kreativita #šťastné partnerstvo

+ Dnes si jednoznačne oddýchnite do sýtosti, potrebujete to.
Nesnažte sa o niečom presvedčiť, sami dobre viete ako...

+ Pravidelným cvičením môžete docieliť zdravý a vyrovnaný chrbát.
Neponižujte sa, ste lepší ako si myslíte,...