Muži a ženy hovoria o láske iným jazykom

Napriek tomu, že genderové úlohy v posledných rokoch splývajú a vzťahy ľudí rovnakého pohlavia sú lepšie prijímané, pokiaľ ide o lásku ako takú, hovoria ženy a muži stále iným jazykom.

17.12.2017 11:00
srdce, láska, ruky Foto:
Pokiaľ ide o súboj sex verzus láska, chcú muži aj ženy oboje.
debata

Vyplýva to z analýzy viac ako 80-tisíc príspevkov, ktoré čitatelia za posledných 13 rokov poslali do rubriky Modern Love (Moderná láska) americkému denníku The New York Times (NYT). Muži najčastejšie spomínali sex a ženy manželstvo, ženy písali o pocitoch a muži o činoch, uviedol denník.

Rozdiel medzi pohlaviami sa podľa neho zreteľne prejavil tiež v tom, keď muži a ženy písali o rodine. Muži častejšie používali slová ako otec, tato a syn, zatiaľ čo ženy matka, matka a dcéra. Vo svojich príspevkoch pritom podľa NYT takmer nepísali o sebe, ale o členoch svojej alebo partnerovej rodiny.

Denník uznal, že príbehy čitateľov síce nepredstavujú reprezentatívny prieskum, i tak ale podľa neho na podobný vzorec ukazuje niekoľko štúdií. Rodičia v nich uvádzajú, že majú bližší vzťah k dieťaťu rovnakého pohlavia, a to dokonca ešte predtým, než príde na svet. Majú tendenciu tráviť s deťmi rovnakého pohlavia viac času a priať si dieťa rovnakého pohlavia. A deti zas vzhliadajú k rodičovi rovnakého pohlavia ako k vzoru pre svoje budúce vzťahy.

Ďalšie prieskumy tiež ukázali, že ženy hovoria o svojich pocitoch viac ako muži a že rodičia používajú širší emočný slovník v prípade dievčat. Chlapcom hovoria aby neplakali, radia im, aby vedeli ukázať hnev, dievčatám sa hovorí opak, píše NYT.

Tento vzorec sa podľa denníka ukázal aj v tom, že sa muži vo svojich príspevkoch prejavovali aktívne slovami ako „bomba“, „boj“, „dať päsťou“, ženy opisovali city slovami ako „rozhorčenie“, „naštvaná“ alebo „zranená“ a oveľa častejšie používali slovo „cítiť“.

Pokiaľ ide o súboj sex verzus láska, chcú muži aj ženy oboje, povedal NYT rodinný poradca a profesor Minnesotskej univerzity William Doherty. Sexuálna chémia je však podľa neho pre muža prvotným impulzom na nadviazanie vzťahu, zatiaľ čo pre ženy je to vzájomná blízkosť.

Emeritný profesor Kalifornskej univerzity Robin Lakoff si ale myslí, že niekdajšia ostrá čiara medzi mužským a ženským správaním sa v dnešnej dobe stiera, či už v rovine emočnej, vzťahovej a ďalších. „Ešte v 50. rokoch mohli muži dávať najavo hnev, súperenie a nepriateľstvo a mohli kliať. Ženy mohli dávať najavo strach, smútok a lásku a mohli plakať. V dnešnej dobe, povedzme, panujú, pokiaľ ide o genderové úlohy a stereotypy, zmätky,“ uzavrel Lakoff.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #láska #Muži a ženy

+ Zobudíte sa skôr a začnete robiť veci, ktoré vás budú posúvať ďalej.
Nezabúdajte na dôležité veci, ktoré máte...

+ Súťažný duch vás posunie ďalej, než ste si mysleli.
Finančná nezávislosť je na dosah, pokračujte v úsilí....