Hádate sa kvôli peniazom? Pravidla sú na to, aby sa dodržiavali

Začínate spoločne žiť a peniaze sú pre vás "ošemetnou" témou? Tu sú tipy, ako sa s financiami vysporiadať bez hádok.

10.12.2017 11:00
manželstvo, vzťah, hádka, rozvod Foto:
Vyhnite sa hádkam pre peniaze.
debata

1. Napíšte si, aké má kto príjmy a výdavky

A nezatajujte pred sebou dlhy, pretože aj tie vás môžu dostihnúť. Ak máte na papieri, kto koľko peňazí má a koľko míňa, vyhnete sa nedorozumeniam. Môžete sa dohodnúť, že každý žije zo svojho, aby ani jeden z páru nemal pocit, že partner žije na jeho úkor. A na fungovanie domácnosti prispievate rovnakou mierou.

2. Spoločné ciele

Ak je váš vzťah už vážny a vy zdieľate jednu domácnosť, vaše finančné ciele by mali byť takisto spoločné. Na väčšie výdavky by ste mali prispievať obaja v takej miere, ako sa dohodnete. Nemusí ísť o financovanie pol na po, ale každopádne sa treba vopred dohodnúť, kto koľko dá. Ak si našetríte istú sumu peňazí spoločne, spoločné by malo byť aj rozhodnutie, na čo sa minú.

3. Čo si môžeme dovoliť?

Život je aj o radostiach. Kino, reštaurácie, menšie výlety, zábava, koníčky – to všetko stojí peniaze. Opäť je na mieste otázka, či na to máte. Ten, kto zarába menej, nemôže automaticky očakávať, že iba „naskočí“ do exkluzívnejšieho vlaku svojho partnera. Ak si nemôžete isté veci dovoliť, hovorte o tom. Následne by mala nasledovať dohoda, akým spôsobom sa k takémuto „míňaniu“ postavíte. „Držať“ krok s niekým, kto zarába tri razy toľko čo vy, dlhodobo nedokážete. Miniete svoje úspory a aj tak musíte vyjsť s pravdou von. Pozor na to!

4. Myslite na zadné vrátka

Aj v stave počiatočnej zamilovanosti myslite na možné konce. Teraz ste spolu, ale bude to tak aj o rok či päť? Obaja z partnerov by mali mať aj peniaze „bokom“, na ktoré partner nemá dosah. Ide o akúsi zábezpeku v prípade, že sa rozídete. Myslite najmä na to, že na zabezpečenie bývania treba istý obnos peňazí a ten vám nespadne z neba.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #peniaze #hádka #partneri

+ Zvoľte pohodlnú obuv a oblečenie, čaká vás náročný športový deň.
Užite si naplno príjemné počasie a využite...

+ Ak to situácia umožní vyhýbajte sa klimatizácii a silnému prievanu.
Deťom urobíte veľkú radosť ak im kúpite...