Oddelené lôžka sú pre vzťah užitočné

Takmer štvrtina manželských párov sa nedelí podľa výskumov o spoločnú posteľ. Experti si myslia, že je to pre manželstvo užitočné, napísal denník Corriere della Sera.

07.12.2017 13:00
manželská posteľ, intimity Foto:
Oddelené postele zredukujú partnerské hádky.
debata (1)

Po prvé, partneri sa prebúdzajú spokojnejší. Môcť spať osem hodín bez toho, aby sa vedľa nich niekto prevracal, kopal alebo chrápal, to je pre mnohých len snom. Podľa Davida Bennetta, manželského poradcu a autora mnohých príručiek, sa partneri, ktorí spia spoločne, budia v priemere šesťkrát za noc. Účinky stáleho vyrušovania zo spánku na zdravie zahŕňajú zvýšené riziko fyzických a duševných problémov, ako sú depresie a obezita, ktoré rozhodne neprospievajú k udržaniu zdravého vzťahu.

Po druhé, sex nie je povinný. Ak sa sex stane rutinou, môže byť problematické navodiť tú správnu atmosféru. Spanie na oddelených posteliach odstraňuje riziko, že sa partneri budú cítiť povinní sa milovať alebo že jeden z nich bude musieť odmietnuť toho druhého, vysvetľuje sexuologička Miyoko Rifkinová, ktorá odmieta aj vášnivé objatia v čase nočného prebudenia.

K mnohým výhodám dobrého spánku patrí aj tá skutočnosť, že organizmus nepotrebuje toľko úsilia na to, aby zostal v dobrej kondícii. Početné štúdie preukázali, ako majú osoby, ktoré spia nedostatočne, sklon k hromadeniu tuku v centrálnej časti tela.

Po tretie, partneri si vzťah viac vážia. To, že človek túži po tom, čo práve nemá, platí aj o sexe. „Ak spíme na oddelených lôžkach, je tu väčšia pravdepodobnosť, že si budeme viac vážiť intimitu a fyzický kontakt, pretože nie je také ľahké priblížiť sa k partnerovi, ako je to v prípade, že obaja spia na spoločnej posteli. To pomáha udržiavať fyzickú stránku vzťahu ako prioritu a bráni tomu, aby zo vzťahu vyprchala,“ zdôrazňuje sexuologička a psychoterapeutka Kristie Overstreetová.

Po štvrté, zredukujú sa hádky. Keď sa človek v noci stále budí alebo sa nevyspí, potom je ľahké, aby sa cítil na pokraji síl. Je vysoko pravdepodobné, že potom povie alebo urobí niečo, čo by inak nechcel povedať ani urobiť. „Ak spíme sami, sme ráno čerství a odpočinutí, a to je zásadné pre to, aby sme nemali zlú náladu, a tak sa znižuje pravdepodobnosť konfliktu s partnerom,“ hovorí doktorka Overstreetová.

Po piate, máme čas sami na seba. Ak spíme na spoločnom lôžku každú noc, môže to spôsobiť, že sa vzťah premení na niečo vetché. „Každý z nás potrebuje vlastný názor a občasné dobré vyspanie ďaleko od partnera je práve tým, čo nám pomáha, pretože to dodáva vzťahu životaschopnosť,“ upozorňuje expert na partnerské vzťahy Chris Armstrong. Po šieste, oddelené lôžka zlepšujú komunikáciu medzi partnermi. Každý z nás robí v spánku „podivné“ veci, či už ide o chrápanie, ustavičné prevracanie sa alebo hovorenie zo spánku. Toto rušivé správanie len zvyšuje rozpory medzi pármi, ktorých nevyhnutným dôsledkom sú hádky, ktoré niekedy môžu viesť aj k niečomu závažnejšiemu. „Ak spíme sami, ukončíme toto stále napätie a zlepšíme vzájomnú komunikáciu. Aj keď oddelené lôžka nie je možné považovať za trvalé riešenie, raz za čas môžu byť nevyhnutné,“ dodáva Armstrong.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #intimity #spánok #oddelené postele #odpočinok #partnerská rutina

+ Choďte sa prejsť do prírody, vyčistíte myseľ a budete sa cítiť lepšie.
Peniaze nie sú všetko, uvedomte si, že...

+ Chráňte sami seba pred infekčným ochorením, buďte zodpovedný.
V oblasti financií sa vám začne dlhodobo dariť,...