Jazyk lásky. Ak ho poznáte, každý vzťah bude fungovať ako hodinky!

Svetové jazyky nám pomôžu nájsť si partnera aj z druhej strany zemegule. No iba jazyk lásky ho dokáže udržať pri nás naveky. Je univerzálny, nadčasový a je na čase sa ho naučiť.

23.11.2017 17:00
láska, vzťah Foto:
Držanie sa za ruky, pohladenia, objatia či nežné dotyky zvýšia porozumenie.
debata

Vzťahovo negramotní

Cudzie jazyky sa učíme na školách, kurzoch aj na vlastnú päsť. Chceme sa dorozumieť s inými, no jazyk lásky, ktorý môže udržať komunikáciu srdca na spoločnej frekvencii, je akoby zaznávaný. Mnoho ľudí ho nepozná. Vzťahový poradca Gary Chapman, Ph.D., preto vytipoval päť zásad jazyka lásky, ktorým treba vo dvojici hovoriť, ak si chcete rozumieť.

Afirmácie

Sú to slová, ktoré nastavujú vaše životné porozumie a svet okolo vás. Sú takými malými modlitbami k tomu druhému. Obsahujú pochvaly, vyznania lásky, ocenenia fyzickej aj intelektuálnej snahy. Partnerovej námahy. Je to zmes pekných slov na adresu druhého, ktorými netreba šetriť. Veď nič nestoja. Navyše vedia aj motivovať. Ak niekomu poviete, aký je šikovný, sám sa bude snažiť byť ešte šikovnejším.

Dotyky

Jednoducho sa dotýkajte. Je to jazyk posunkovej reči a posúva vás bližšie k sebe. Držanie sa za ruky, pohladenia, objatia, nežné dotyky. Hovorte spolu takto každý deň. Porozumenie sa zvýši.

Letový režim

Je to moment, keď druhému jasnou rečou poviete, že ste iba pre neho. Vypnete mobil, odložíte knihu, noviny, ignorujete televízor. Začínate byť jeden pre druhého. Každý chce byť v očiach partnera dôležitou osobou, nie tou, ktorej sa venuje vždy len pomimo. Táto slabika lásky je základom dlhého životného „súvetia“.

Darčeky

Jazyk lásky nie sú len prázdne slová. Predstavuje aj súhrn konkrétnych činov a hmatateľných dôkazov. Reč srdca je aj o hľadaní vecí, ktoré partnera potešia. Môže to byť obyčajný drink, čokoláda, alebo lístok na koncert obľúbeného speváka, prípadne niečo, čo druhého poteší. Ale nemusí ísť vždy len o peniaze. Darčekom je aj prísť po niekoho do práce, vyjsť mu v ústrety v daždi s dáždnikom. Repliky sú rôzne, no jazyk je stále rovnaký.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #láska #dotyky #darčeky #partnerská komunikácia

+ Zabudnite na kávu, prednosť dnes dajte zelenému čaju.
Nemusí vám všetko vyjsť na prvý krát, je to v poriadku,...

+ Problémy s popraskanými rukami vyriešite tuhým krémom.
O zamestnanie neprídete, tak prestaňte strašiť svoje...