Štyri najčastejšie problémy, ktoré vo vzťahu vytvárajú ženy

Poznáte pár, v ktorom to nikdy neiskrilo pre špinavý riad alebo domáce práce - odsunuté na vedľajšiu koľaj?

22.11.2017 15:00
muž, žena, hádka, krik, zlo Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

To, že vo vzťahu dochádza k problémom, je normálne – dvaja ľudia sú spolu, občas až príliš často, v jednej domácnosti, majú spoločné konto, televízor, psa, deti… Dôležité sú kompromisy. Toto sú podľa párových terapeutov najčastejšie problémy vo vzťahu, za ktorými stoja ženy.

Všetko „prehltnete“

Ak chcete vo vzťahu pokoj a harmóniu, alebo sa bojíte, že partnera stratíte, snažíte sa „prehltnúť“ viac, ako je zdravé. V priebehu dlhšieho obdobia sa totiž nespokojnosť vrátane zlosti kopí. Mlčať v tomto prípade nie je dobrá cesta. Mať priania nie je vždy egoistické, treba ich jasne pomenovať, zvyšuje to spokojnosť vo vzťahu, a to v prípade oboch partnerov. Dôležité je, ako to podať. Nezačínajte vetami ako „to nikdy nerobíš“ alebo „vždy to robíš“. V takom prípade príde odozva v podobe obranného postoja. Radšej rozprávajte o konkrétnej situácii alebo o svojich pocitoch. „Dotklo sa ma, že si sa ma nespýtal, či chcem ísť s tebou. Cítila som sa ako piate koleso u voza.“ Nevychádzajte tiež automaticky z toho, že vás chcel partner uraziť. On nie je váš nepriateľ, snažte sa skôr pochopiť, prečo konal, ako konal.

Postavíte si emocionálny ochranný múr

V priebehu života sme všetci zraňovaní. Mnohí si preto preventívne stavajú ochranný múr – zo strachu pred novými zraneniami. Pre zdravý vzťah je ale dôležité otvoriť sa priateľovi a tiež mu ukázať svoje citlivé stránky. Iba vtedy môže vzniknúť skutočná intimita a blízkosť. Sú páry, ktoré potrebujú viac času a dôvery, kým sa jeden druhému emocionálne otvorí. Aby to bolo jednoduchšie, pároví terapeuti radia spoločne športovať. Behať, bicyklovať alebo tancovať…

Ste prehnane starostlivá

Vo vzťahoch občas vzniká dojem, že človek je zodpovedný aj za partnerove pocity. Ale zatiaľ čo sa domnievame, že sme starostlivé a súcitné a ide nám o blaho partnera, naše správanie môže pôsobiť obmedzujúco. Hrozí, že časom sa môže medzi vami vytvoriť napätie a odstup. Na toto si dajte pozor, vy nie ste zodpovedná za jeho šťastie. Áno, môžete preňho spraviť niečo dobré. Ale za to, čo s tým on spraví a ako sa cíti, je zodpovedný on.

Ste perfekcionistka

Najväčší problém je, že vám nič nestačí, nič nie je perfektné, dokonalé. A to podľa vás nemá zmysel. Ak sa budete neustále snažiť o ideálne partnerstvo, budete vytvárať stres a napätie. Uznajte, že váš partner sa nikdy nebude správať stopercentne podľa vašich predstáv, ako si to vy prajete. Aj on, rovnako ako vy, má svoje slabé stránky a môže robiť chyby. Keď to pochopíte a prijmete, je šanca, že sa situácia vo vašom vzťahu uvoľní.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zranenie #hádka #napätie #stres #Intimita #kompromis #ideál #pocity

+ Zdieľanie času s blízkymi posilní vaše šťastie a pohodu.
Dôkladný výskum pred investíciou sa vyplatí...

+ Zabudnite na stres a strach, pokúste sa to prekonať.
Budete robiť podvody, nečudujte sa keď to niekto urobí...