Stále ste tu pre niekoho a nikdy nie pre seba?

Nebojte sa, trocha egoizmu neškodí a naučiť sa povedať "nie" je pre spokojný život dôležité.

06.11.2017 15:00
spolubývajúca, kamarátka, žena, hádka Foto:
Už ste unavená z toho, ako ste stále komusi po ruke?
debata

Je po práci a vy máte namierené do fitka. Konečne, po týždni si môžete zacvičiť a na tú vašu hodinku sa tešíte. Vtom sa ozve kamarátka, ktorá je „na dne“. Teda podľa jej slov. Poznáte ju a viete, čo jej „na dne“ znamená. Buď sa opäť pohádala s priateľom alebo jej šéf naložil toľko povinností, že po 30-krát zvažuje výpoveď. Viete, čo vás čaká. A hoci ju máte rada, veľmi túžite sa dnes stretnutiu s ňou vyhnúť. Povedať „Prepáč, už má m program, idem cvičiť“ sa z vašich úst však nedostane. Pre výčitky svedomia.

Je vám táto situácia povedomá? Oznámiť komusi, že teraz máte konečne hodinku iba pre seba, sa vám zdá byť tažké, nie ste predsa egoistka. Ste tá, ktorá vždy priskočí na pomoc, ktorá dokáže každého vypočuť, ktorá má spokojný život a nikoho neobťažuje. A všetci to berú ako samozrejmosť.

Dosť! Nie, nejde o to, aby ste kamarátom zabuchli dvere pred nosom ani im nepodali pomocnú ruku v krízových situáciách. Ide o to, vedieť povedať „dosť a nie“ bez výčitiek svedomia, aby ste si mohli svoj deň zariadiť po svojom.

Chce to viac asertivity. Netlačte svoje potreby vždy do úzadia. Stále ste ich niekomu podriaďovali – rodičom, kamarátkam, partnerom, kolegom… Teraz budete na prvom mieste vo vašom živote vy! Bez výčitiek svedomia, bez trápenia a vyhovárania sa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #povinnosti #asertivita #egoizmus

+ Začnite si dávať na tvár menej, začne dýchať a bude vyzerať krajšie.
Nemeškajte na stretnutia, kolegovia sú o...

+ Výsledky neoklamete, preto buďte radšej úprimný hneď od začiatku.
Nebojte sa neustále, kazí vám to vykonávať...