Správne sa hádať? Dá sa to dokonca aj naučiť!

Spôsob, akým sa hádate, určuje kvalitu vášho vzťahu. Vravíte si teraz: Ups? Máme pre vás dobrú správu. Vedieť sa hádať lepšie, sa dá naučiť. Tu sú tipy.

10.11.2017 15:00
muž, žena, hádka, krik, zlo Foto:
Ilustračné foto.
debata

Kultúra hádania: Takto sa to naučíte

Až keď sa pár naučí správne sa hádať, všimne si, aký normálny a čiastočne dokonca konštruktívny môže byť konflikt. Kto dokáže riešiť diskusie a nezhody, toho len tak ľahko „z vlaku nevyhodia“. Preto máme pre vás tie najlepšie tipy, ako sa hádať lepšie.

Hlboké predýchanie

Skutočne, toto je najlepší tip zo všetkých. V hádke sa „varia“ emócie. Potom však jednáme situačne a nie konštruktívne. Konflikt sa nepokúšajte riešiť hneď, najprv ho poriadne predýchajte, pomôže, ak sa prejdete a pripravíte stratégiu. Čo tým vlastne chcem dosiahnúť? Vypustiť paru? Zničiť partnera? Znemožniť ho? Alebo by som sa chcela s partnerom pohádať kvôli tomu, aby sme sa neskôr mohli uzmieriť? (To je také sladké…) Po prvom predýchaní môžete konverzáciu začať takto: „Počula som, že sa ti niečo nepáči a môžeme hľadať spolu riešenie, ale v tomto momente je pre mňa ťažké viesť konštruktívny rozhovor. Kedy bude na to vhodnejší čas?“

Spor treba správne načasovať

Odmeraný hlas, ktorým vás práve váš partner zdraví v telefóne, neožehlená bielizeň všade navôkol, minimálna pomoc s deťmi… V bežnom dni je extrémne veľa možnosti na hádku. A áno, tieto témy by sa mali riešiť. Mlčanie spôsobuje ešte viac problémov. Ale myslite na správne načasovanie. Ak máte zlú náladu, hrozí výbuch. Aby ste konflikt skutočne vyriešili, potrebujete pokojnú chvíľu.

Radšej sa často rozprávať ako hádať

Najlepšia hádka je tá, ktorá vôbec nevznikne. Odborníci hovoria o takzvanej partnerskej hygiene, keď si pár pravidelne vyhradí čas (napríklad každú prvú nedeľu v mesiaci), aby sa porozprávali – o sebe.

Najdôležitejšie slovo: Prepáč

Ospravedlnenie nie je žiadna slabosť. Naopak, hovorí to o vašej sile, keď si priznáte, že ste spravili chybu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hádka #konflikt #emócie #riešenie #diskusia #mlčanie #nezhoda

+ Pravidelným cvičením môžete docieliť zdravý a vyrovnaný chrbát.
Neponižujte sa, ste lepší ako si myslíte,...

+ Zabudnite na kávu, prednosť dnes dajte zelenému čaju.
Nemusí vám všetko vyjsť na prvý krát, je to v poriadku,...