Online zoznamky nezabíjajú romantiku, môžu prospieť manželstvu

Online aplikácie slúžiace na hľadanie partnera si už vyslúžili celý rad obvinené siahajúcich od propagovania kultúry vzťahov na jednu noc až po zabíjanie romantiky.

29.10.2017 11:00
Čo nepísať do profilu na internetovej zoznamke? Foto: ,
Môžu byť online zozamky aj prospešné?
debata

Ako sa však ukazuje, ich dopad na spoločnosť siaha ďalej, než sa pôvodne myslelo – a dobrou správou je, že nakoniec nemusia byť také zlé, píše spravodajský server MarketWatch.

Rozmach internetových zoznamiek môže stáť za silnejšími manželstvami, nárastom medzirasových vzťahov a zväzkov medzi ľuďmi z podstatne odlišných spoločenských kruhov. Vyplýva to z novej štúdie profesorov ekonomiky Josua Ortegu z Essexskej univerzity a Philippa Hergovicha z Viedenskej univerzity.

Podľa ich zistení v súčasnosti začína online viac ako tretina manželstiev. Je to druhý najobľúbenejší spôsob hľadania partnera pre heterosexuálne páry a zďaleka najobľúbenejšia forma zoznamovania sa pe homosexuálnych partnerov.

Servery ako OKCupid, Match.com či Tinder, ktoré všetky vlastní InterActiveCorp., a všetky ďalšie od eHarmony až po lokalizačnú aplikáciu Grindr, značne menia spôsob, ako funguje naša spoločnosť. Zoznamovacie aplikácie prudko nabrali na popularite od uvedenie prvého iPhone-u spoločnosť Apple na trh v roku 2007.

V minulosti, uvádza štúdia, sme pri hľadaní partnerov a partneriek boli do značnej miery závislí na sociálnych sieťach v reálnom živote. Jednalo sa o priateľov našich priateľov, kolegov či susedov. To znamená, že sme sa prevažne zoznamovali s ľuďmi, ako sme my sami.

Online zoznamovací svet je však omnoho širší a zaujímavejší. „Nie vždy sa zamilujeme do niekoho, kto je v podstate naším klonom, a preto možnosť prístupu do väčšej zoznamovacej siete, ktorá siaha za rámec našich spoločenských kruhov, rasy či etnika, zväčšuje šancu na šťastný zväzok,“ hovorí americká expertka Meredith Golden.

Podobné zväzky môžu viesť k harmonickej spoločnosti, zistili vo svojej štúdii Ortega a Hergovich. Vedci vytvorili viac ako 10-tisíc simulácií náhodne generovaných spoločnosťou a doplnili do nich spoločenské väzby. Aj keď doplnili len niekoľko zväzkov medzi ľuďmi rôznej rasy, bola výsledkom „úplná rasová integrácia“, keď väčšina ľudí začala tvoriť rasovo zmiešané páry. Tento model podľa vedcov môže znížiť predsudky a rasizmus v spoločnosti.

Ba čo viac, online zoznamovanie sa môže viesť k šťastnejším manželstvám. „Náš model predpovedá, že manželstvá vzniknuté v dobe, keď už bolo dostupné zoznamovanie sa na sieti, trvajú dlhšie ako tie, ktoré vznikli v spoločnosti bez tejto technológie,“ napísali autori štúdie.

Jedným z dôvodov môžu byť dotazníky a algoritmy, s ktorých pomocou si ľudia hľadajú na internete vhodného partnera či partnerku. Ďalším dôvodom môže byť, že ľudia, ktorí sa do podobnej zoznamky zaregistrujú, sú pravdepodobne viac naklonení uzatvoreniu manželstva, uviedol Jeffrey Hall, profesor komunikácie Kansaskej univerzity.

Avšak podľa Chelsey Reynoldsovej, profesorky komunikácie Kalifornskej štátnej univerzity, ktorá študuje správanie sa počas zoznamovanie, nie sú všetky aspekty online zoznamiek žiaduce. „Mladí ľudia sú v súčasnosti náchylnejší k väčšiemu počtu vzťahov a uzatvárajú sobáš neskôr – pokiaľ sa vôbec k nemu odhodlajú,“ uviedla. „Online zoznamovanie môže prebudiť neukojiteľnú túžbu po čo najväčšej rozmanitosti a neustálej novosti. Teda neustálu túžbu po ďalšom najlepšom partnerovi a novej dávke sexuálnej chémie.“

debata chyba
Viac na túto tému: #internet #sex #vzťah #štúdia #zoznamka #online #romantika

+ Stanovte si jasné ciele, motivácia narastie spolu s úspechom.
Vášnivá práca a trpezlivosť vás povedú k...

+ Neležte ráno príliš dlho v posteli, za ten čas môžete stihnúť niečo lepšie.
Ak chcete, stále je čo robiť,...