Našla sa liečba na sklamanú lásku a rozchod?

Ide v prípade sklamanej lásky či bolestného rozchodu partnerov o posttraumatický stres?

24.10.2017 09:00
láska, rozchod Foto:
Ťažkosti rozídených ľudí dnes považujeme za emotívnu poruchu.
debata

Doktorandka psychiatrie z McGillovej univerzity v Montreale Michelle Lonerganová v spolupráci s profesorom Alainom Brunetom sa od roku 2015 zaoberajú posttraumatickým stresom osôb, ktoré prežili atentáty v Paríži. Na výskume sa podieľa štyridsať ľudí, ktorí utrpeli psychickú ujmu. V prvej fáze dostávali liek určený na liečbu tráum propanolol, ktorý sa osvedčil u vojakov postihnutých posttraumatickým stresom. V druhej fáze sa začali rozhovory so psychológom. Celý proces trval šesť týždňov, píše francúzsky denník Le Figaro.

„Skutočne sa zrodila nová terapia. Liečili sme ťažkosti týchto osôb tak, že sme ich považovali za emotívnu poruchu, a ukázali sme, že početné druhy patológie, ako sú fóbie alebo smútok, môžu byť liečené tak, že sa znižuje emotívna sila spomienky,“ vysvetľuje Alain Brunet.

Bolesti spôsobené rozchodom partnerov sa týkajú emotívnej pamäte. Preto je potrebné znížiť tlak spôsobený spomienkou, či už pozitívne, alebo negatívne. „Posttraumatický stres môže byť dôsledkom rôznych problémov, ako je patologický smútok, aký sme mohli pozorovať u obetí atentátov, alebo bolestné straty, ako je to vo vzťahu partnerov. Prirovnanie tohto problému k posttraumatickému stresu nie je ničím novým. Chceli sme rozšíriť terapiu a považovať milostné problémy za akúsi formu násilného prerušenia vzťahu,“ uvádza Alain Brunet.

Podľa psychoanalytičky Florence Lautrédouovej sa liečba ukazuje ako veľmi opodstatnená, najmä čo sa týka bolestného rozchodu osôb alebo pretrvávajúceho smútku. Všetko však závisí od toho, ako je dotyčná osoba citlivá a čo prežila v minulosti. „Dievča, ktoré v mladosti prežilo traumu, je viac vystavené riziku, že sa u neho rozvinie posttraumatický stres. Je dôležité poznať, o akú osobu ide, a podľa toho jej predpísať vhodnú liečbu,“ hovorí.

Podľa lekárov by sa mal propanolol brať v jedinej dávke, jeden miligram na jeden kilogram telesnej hmotnosti. „Dôležité je nemiešať užívanie lieku s liečbou antidepresívami. Hlavné je spojenie práce so psychológom a užitím lieku. Treba uvoľniť spomienku za pomoci odborníka, aby nastúpil účinok propranololu. Liečba konečne zastaví návrat spomienky na maximálnej emotívnej úrovni,“ zdôrazňuje Alain Brunet.

Psychoanalytička má výhrady k predpisovaniu liekov pôsobiacich na mozog. „Stačia iné, ľahšie techniky, ako je hypnóza alebo terapeutická metóda EMDR,“ uvádza. EMDR je liečba traumy pomocou desenzibilizácie a prepracovania pomocou očných pohybov. „Čo sa stane, keď sa liečba zastaví? Niektoré príznaky sa môžu vrátiť, preto je nevyhnutné dobre skĺbiť dávky propranololu a prácu psychológa,“ hovorí.

Obaja kanadskí vedci dúfajú, že ich metóda dostane oficiálne povolenie. Alain Brunet už rok a pol cestuje medzi Francúzskom a Kanadou. „Vyškolených bolo už viac ako 160 nemocničných lekárov v dvadsiatke centier,“ hovorí profesor. Tiež Florence Lautrédouová bude novú techniku používať, aj keď dáva prednosť „ľahším metódam“.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rozchod #zlomené srdce #antidepresíva #posttraumatický stres

+ Ak potrebujete vyšetriť zrak nemali by ste dlho čakať.
Nesnažte sa potopiť svojich kolegov, práve naopak,...

+ Jedzte, čo vám prospieva, naopak vyraďte nezdravé cukry a tuky. Snažte sa robiť všetko tak ako najlepšie viete,...