Prečo zlyhávajú moderné vzťahy? Očakávame od nich priveľa

Ľudia často počúvajú, že by sa nemali uspokojiť s niekým iným než s tým pravým alebo tou pravou.

20.10.2017 17:03
láska, vzťah, dôvera, vernosť Foto:
Ako vlastne nájsť toho pravého? A ako veľmi musí byť pravý?
debata (7)

Ale nová kniha amerického sociológa uvádza, že od svojich partnerov alebo partneriek žiadame priveľa, čo je dôvod, prečo je ťažšie než kedykoľvek predtým udržať vzťah. Píše o tom server Daily Mail.

Profesor sociológie Severozápadnej univerzity v americkom štáte Illinois Eli Finkel píše, že už nestačí oženiť sa alebo vydať za milého chlapca, milé dievča. Ľudia očakávajú, že pre nich budú ich partnermi všetkým, uvádza sa v knihe zvanej Manželstvo-všetko-alebo-nič.

Ľudia v súčasnosti podľa Finkela hľadajú partnerov, pri ktorých si budú pripadať sexi, schopní, ambiciózni a inšpiratívni. Pre mnoho párov je ale splnenie takých cieľov nerealistické. Preto pokiaľ chcú mať šťastný vzťah, mali by žiadať menej od svojho partnera a premýšľať o spôsoboch, ako niektoré z nich vyplniť pomocou svojich priateľov.

„Ukazuje sa, že ľudia, ktorí majú rozmanitejšie spoločenské portfólio, teda rôzne druhy priateľov, za ktorými môžu ísť kvôli rôznym emóciám, majú celkovo vyššiu kvalitu života,“ uvádza Finkel. „To je jeden z argumentov v prospech toho, aby sme si ujasnili, akých ľudí máme vo svojom okolí a s čím nám môžu pomôcť. Potom môžeme žiadať a očakávať menej od svojho partnera. To nie je žiadna degradácia manželstva, vzťah sa tým nijako nezhorší,“ dodáva Finkel. Zároveň s tým, ako prehodnotíme a znížime množstvo toho, čo žiadame od partnera, by sme sa mali pokúsiť s ním či s ňou tráviť viac kvalitného času.

Zhruba 53 percent manželstiev v Spojených štátoch amerických sa v súčasnosti končí rozvodom, kým vo Veľkej Británii ide len o mierne nižší počet – 42 percent. V 60-tych rokoch boli tieto počty podstatne nižšie. Len 7 percent v USA a zhruba 14 percent v Británii.

Tento posun je podľa Finkela primárne kultúrny. V 60-tych rokoch sa ľudia začali búriť proti prísnym spoločenským pravidlám, ako bola predstava, že ženy sa majú primárne starať o rodinu a muž má byť asertívny živiteľ rodiny. „Do tej doby boli relatívne pevne definované očakávania, ako by sa ľudia mali správať. A v 60-tych rokoch si naša spoločnosť povedala, do čerta s tým,“ dodal Finkel.

Nedávne výskumy zistili, že si manželstvo všeobecne užívajú viac ľudia s vysokoškolským vzdelaním. „Ľudia s nižšími príjmami majú v živote viac stresu a tiež veci, s ktorými sa musia vysporiadať. A tieto stresujúce veci a problémy skracujú dobu, keď sú spolu a môžu sa sústrediť na svoj vzťah, na zaujímavý rozhovor a podobne,“ uviedol Finkel. „Všetky tieto príjemné veci ako by boli pokazené pocitom únavy z ťažkostí každodenného života.“

7 debata chyba
Viac na túto tému: #láska #vzťah #očakávania #doba

+ Nie je hanba povedať, že vás niečo bolí, horšie je, že to neriešite.
Nie vždy vám všetko musí vyjsť na prvý raz,...

+ Začnite jedávať pravidelne, docielite tak, že nebudete priberať.
V práci dosiahnete neuveriteľné veci, vek nehrá...