Z manželstva zdravší nebudete! Aké výhody má single život?

Viac ako 70 rokov naznačovali výskumy vedcov pôsobiacich na poli spoločenských vied, že manželstvo svedčí zdraviu. Uznávaní vedci a rešpektované médiá tvrdili, že kto uzavrie sobáš, má lepšie zdravotné vyhliadky.

19.10.2017 07:00
láska, vzťah, manželstvo Foto:
Naozaj sú ľudia v manželstve zdravší a šťastnejší?
debata (4)

Posledná štúdia, vypracovaná pomocou pokročilej metodológie, ale priniesla znepokojujúce zistenie – vedci sa pravdepodobne mýlili. Ľudia, ktorí uzavrú manželstvo, podľa nových prieskumov nie sú o nič zdravší, ba dokonca sú možno menej zdraví ako tí slobodní. A nakoniec nie sú ani šťastnejší, píše server BBC.com.

Sociológ z lekárskej fakulty univerzity v Ohiu Dmitry Tumin v júlovom čísle odborného časopisu Social Science Quarterly zverejnil výsledky svojho výskumu o zdravotných dopadoch prvých manželstiev. Rok po roku, pred svadbou aj po nej, sa pýtal viac ako 12-tisíc Američanov na ich zdravotný stav. „Dal manželstvu maximálnu šancu,“ uviedol server s tým, že Tumin analyzoval odpovede mužov aj žien zvlášť, zohľadnil vek respondentov aj to, ako dlho manželstvo trvalo. „Nech skúmal, ako skúmal, nezistil, že by zväzok zlepšoval zdravie mužov,“ dodal. A pokiaľ ide o ženy, zlepšenie zdravotného stavu po svadbe konštatovali len tie najstaršie účastníčky ankety.

Rovnako autori 16 rokov trvajúceho švajčiarskeho výskumu došli k záveru, že zdravie ľudí žijúcich v manželstve nie je o nič lepšie ako zdravie „single“ jednotlivcov. Účastníci tejto štúdie dokonca referovali, že sa ich zdravotný stav po uzatvorení manželstva o niečo zhoršil.

Podobne neromantické zistenia sa priam hromadia. Manželstvo nepôsobí nijako blahodárne, ženatí muži aj vydaté ženy sa cítili spokojnejší možno krátko po svadbe. „Ale ani medové týždne netrvajú večne,“ konštatoval server BBC.

Je tiež podľa neho možné, že prínosy manželstiev boli dlhodobo preceňované, čo mohlo byť dané aj tým, že sociológovia sa venovali viac manželstvám, ktoré trvali, než tým, ktoré sa skončili rozvodom. A keď si boli vedci istí, že manželstvo zdraviu prospieva, boli si tiež istí prečo. Ženatí a vydatí totiž „majú niekoho“, kým single ľudia nie. Ľudia žijúci v manželstve sa navzájom podporujú v dobrom aj v zlom. Sledujú sa navzájom, aby zdravo jedli a príliš neholdovali alkoholu. Nehovoriac o materiálnych pozitívach, akými sú daňové úľavy. Ale keď existuje toľko výhod, prečo teda nie sú títo ľudia automaticky po svadbe šťastnejší a zdravší?

Môže to byľ tým, že vedci príliš dlho opomínali druhú stránku veci – výhody života sólo. Singles síce nenašli toho pravého, ale podľa výskumov sa častejšie stretávajú s priateľmi, susedmi, súrodencami a rodičmi. V porovnaní s nimi manželské páry majú tendenciu sa po svadbe od okolia odvracať. Single ľudia majú bohatší spoločenský život.

Dalo by sa predpokladať, že ľudia žijúci v manželskom zväzku sú viac chránení pred samotou. Pritom sa často opomína zvláštny bolestný pocit samoty, ktorý môžu prežívať ľudia v manželstve. Nehľadiac na to, že aj samota môže hlboko napĺňať a dávať príležitosť ku kreativite, relaxácii, premýšľaniu a k pokoju.

Singles tiež o seba viac dbajú, napríklad viac cvičia. Ľudia žijúci v manželstve majú tendenciu prejedať sa a v niektorých prípadoch sa stupňujú zlozvyky, ako napríklad fajčenie.

Iné štúdie zase ukázali, že single osoby zažívajú v porovnaní so ženáčmi a vydatými ženami väčší osobnostný rast, vedia žiť lepšie podľa vlastných hodnôt a v pracovnom živote sa nestarajú len o peniaze, ale tiež o zmysel svojej práce.

Ľudia, ktorí si život bez stáleho partnera vybrali dobrovoľne, tiež bývajú menej depresívni a neurotickí. Odmietnutie ich tak nerozhádže a nie sú takí zraniteľní. Majú väčšiu predstavivosť a sú otvorenejší novým skúsenostiam. „Majú to v hlave urovnané,“ uzatvára NBC News.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #manželstvo #zdravie #zivot #samota #jednotlivec

+ Tréning s priateľmi prinesie zábavu a zlepší výkonnosť.
Nebojte sa požiadať o zvýšenie platu, zaslúžite si to....

+ Nevyhovárajte sa, nemôžete riešiť problémy za druhých ľudí.
Pripomeňte si, že všetko stojí peniaze, avšak vy ich...