Prínosy vášnivého vzťahu podľa vedy

Možno sami chcete priliať trochu viac vášne do vzťahu kvôli potešeniu. No veda vám dá hneď niekoľko ďalších dôvodov, prečo sa o to naozaj pokúsiť.

14.10.2017 14:00
láska, vzťah, harmónia Foto:
Jeseň nemusí byť u vás v znamení viróz, ale skôr nežností.
debata

Odstresovanie

Milovanie je veľmi silným nástrojom na to, aby človek zmyl zo seba nánosy celodenného stresu. Hovorí sa síce, že už líhať do postele by sme mali s vyčistenou hlavou, ale niekedy to jednoducho nejde a nejde. Vír myšlienok stále prúdi a spánok neprichádza. Navzájom sa pritúľte. Láskajte, doprajte si nehu, prípadne milovanie. Avšak takéto zakončenie nie je absolútne nutné. Podľa výskumu University of Maryland bolo objatie s partnerom a vzájomná neha obrovským spúšťačom očisty organizmu od stresu. Áno, povestné zložiť starosti na ramená milovanej osoby funguje stále. A obojstranne.

Lepší výkon v práci

Neha, dôvera, láska a vášeň vo vzťahu sú piliere nielen toho, že budete v živote pociťovať menej stresu, ale aj toho, že v práci samotnej budete mať viac energie a výkonu. Čo zasa znamená menej stresu. Štátna univerzita v Oregone skúmala 159 zamestnancov. Tí, ktorí vyjadrovali dostatok spokojnosti s láskou, nehou a vášňou vo vzťahu, boli v práci výkonnejší a nebrali ju ako príťaž. To im zároveň dovoľovalo viac sa tešiť zo života aj z partnerstva, ktoré menej infikovali starosťami z roboty.

Milovanie vyhladzuje vrásky

Sérum z kaviáru ani zázračné mastičky za stovky eur nemusia pôsobiť na pleť tak dobre ako nežnosti s partnerom. Pri nich sa totiž vyplavujú látky, ktoré zastavujú starnutie. Škótska štúdia klinického neuropsychológa Davida Weeksa skúmala účinky nežností a milovania na 3500 amerických aj európskych pároch. Ak mali spolu aktívny intímny vzťah, čo predstavovali dve – tri milovania do týždňa, dokázali vyzerať mladšie až o 12 rokov. Znie to ako dokonalý recept pre všetkých, ktorí nechcú na svoju tvár pripustiť vrásky.

Proti prechladnutiu

Bojovať proti zhoršenému počasiu nemôžeme, ale proti následkom na zdraví, ktoré môže priniesť, dokážeme. Jeseň nemusí byť u vás v znamení viróz, ale skôr nežností, pekných chvíľ a túlenia sa. Ak totiž už dnes pripravujete zásoby vitamínov do chrípkovej sezóny, nezabudnite na intímnosti s partnerom. Dôvod? Uvedené činnosti v krvi zvyšujú hladinu imunoglobulínu A, ktorý je hlavným prvkom výkonu našej imunity. To znamená, že čím viac partnerského potešenia, tým silnejšia imunita a menšia pravdepodobnosť ochorenia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #láska #imunita #milovanie #vášeň #neha #prítulnosť

+ Hydratujte svoje telo, momentálne to potrebuje stále viac a viac.
Nechváľte sa, mohlo by vám to skôr ublížiť ako...

+ Zabudnite na kávu, prednosť dnes dajte zelenému čaju.
Nemusí vám všetko vyjsť na prvý krát, je to v poriadku,...