Šesť dôvodov, prečo je pre vzťah (a manželstvo) dobré spať oddelene

Takmer štvrtina párov nezdieľa podľa výskumov spoločné lôžko. Experti si myslia, že pre manželstvo je to užitočné, píše taliansky denník Corriere della Sera.

13.10.2017 07:00
spálňa, spánok, nespavosť, chrápanie Foto:
Spávať po boku partnera môže byť poriadny zaberák pre telo aj psychiku.
debata (1)

1. Partneri sa prebúdzajú spokojnejší.

Môcť spať osem hodín bez prerušenia, ktoré spôsobuje, že niekto vedľa vás chrápe, kope či sa prevracia z boka na bok, to je pre mnohých snom. Podľa Davida Bennetta, manželského poradcu a autora množstva príručiek, sa partneri, ktorí spia spoločne, budia v priemere šesťkrát za noc. Dopady neustáleho vyrušovania zo spánku na zdravie zahŕňajú zvýšené riziko fyzických a duševných problémov, ako je depresia či obezita. Tie následne tiež neprispejú k udržaniu zdravého vzťahu.

2. Sex nie je povinný

Ak sa sex stane rutinou, môže byť problematické navodiť tú správnu atmosféru. Spanie na oddelených posteliach odstraňuje riziko, že sa partneri budú cítiť povinní sa milovať alebo že jeden z nich bude musieť odmietnuť toho druhého, vysvetľuje sexuologička Miyoko Rifkin, ktorá rovnako odmieta vášnivé objatia v dobe nočného prebúdzania sa. K ďalším výhodám dobrého spánku prináleží aj tá skutočnosť, že organizmus nepotrebuje toľko úsilia k tomu, aby zostal v dobrej kondícii. Početné štúdie preukázali, ako majú osoby, ktoré spia nedostatočne, sklon k hromadeniu tuku v centrálnej časti tela.

3. Partneri si vzťah viac vážia.

To, že človek túži po tom, čo práve nemá, platí aj o sexe. „Ak spíme na oddelených posteliach, je tu väčšia pravdepodobnosť, že si budeme viac vážiť intimitu a fyzický kontakt, pretože nie je také ľahké sa priblížiť k partnerovi ako vtedy, ak dvojica spolu spáva v jednej spálni. To pomáha udržiavať fyzickú stránku vzťahu ako prioritu a bráni to tomu, aby zo vzťahu nevyprchala,“ zdôrazňuje sexuologička a psychoterapeutka Kristie Overstreet.

4. Počet hádok klesne

Keď sa človek v noci neustále budí alebo sa nevyspí, je potom ľahké, aby sa cítil na pokraji síl. Je vysoko pravdepodobné, že potom povie alebo urobí niečo, čo by inak nechcel povedať alebo urobiť. „Ak spíme sami, sme ráno čerství a oddýchnutí a to je zásadné pre to, aby sme nemali zlú náladu. Tak sa znižuje pravdepodobnosť konfliktu s partnerom,“ hovorí doktorka Overstreet.

5. Máme čas sami na seba.

Ak spíme na spoločnom lôžku každú noc, môže to spôsobiť, že sa vzťah premení na niečo vetché. „Každý z nás potrebuje vlastný priestor a občasné prespanie ďaleko od partnera je práve tým, čo nám pomáha, pretože to dodáva životaschopnosť vzťahu,“ upozorňuje expert na partnerské vzťahy Chris Armstrong.

6. Oddelené postele zlepšujú komunikáciu medzi partnermi

Každý z nás robí v spánku podivné veci, či už ide o chrápanie, neustále sa prevracanie alebo reč zo spánku. Toto rušivé správanie len zvyšuje rozpory medzi pármi, ktorých nevyhnutným dôsledkom sú hádky, vedúce často k niečomu závažnejšiemu. „Ak spíme sami, ukončíme toto neustále napätie a zlepšíme vzájomnú komunikáciu. Aj keď oddelené postele nie je možné považovať za trvalé riešenie, raz za čas môžu byť nevyhnutné,“ dodáva Armostrong.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #manželstvo #partner #spánok #oddelené postele

+ Jedzte, čo vám prospieva, naopak vyraďte nezdravé cukry a tuky. Snažte sa robiť všetko tak ako najlepšie viete,...

+ Zabudnite na kávu, prednosť dnes dajte zelenému čaju.
Nemusí vám všetko vyjsť na prvý krát, je to v poriadku,...