Ste vo vzťahoch príliš dôverčivá? Otestujte si vlastný barometer!

Priateľstvá sú založené na tom, že spoločne zdieľate omnoho viac, ako s bežnými ľuďmi. Nikdy to však s otvorenosťou netreba preháňať.

03.10.2017 17:00
láska, vzťah, pozornosť, raňajky Foto:
Každý potrebuje spriaznenú dušu, ale niektoré tajomstvá si nechajte pre seba.
debata

Nehovorte, čo netreba

Nie je to len o vás samých. V priateľstve by mali fungovať isté mantinely aj čo sa týka otvorenosti. Často sa totiž bežné zdieľanie radostí aj starostí podobá na niečo, čo vlastne môže v konečnom dôsledku ublížiť vám, partnerovi, alebo sa stane nepríjemné pre samotných priateľov. Preto je vhodné mať akúsi brzdu prostorekosti.

Ste dominantná v rozhovore?

Priateľský rozhovor musí byť vyvážený. To znamená, že každý chvíľu ťahá pílku. Ak sa snažíte neustále strhnúť pozornosť na seba a dominovať, je možné, že poviete viac ako by ste možno sami chceli. A nielen to. „V záujem zachovania si náskoku v rozprávaní niekedy povieme aj viac, ako by priatelia chceli počuť,“ hovorí terapeutka z New Yorku Rebecca Hendrix. Buďte preto opatrná, ak príliš mnoho rozprávate. Je to cesta nielen k tomu, aby ste odkryli viac intimity ako sa patrí, ale aj cesta k rozprávaniu o tom, čo ani kamarátov nemusí už zaujímať.

Dbáte na takt?

V prípade rodinných stretnutí nie je miera toho, čo poviete, len vo vašej réžii. Rebecca Hendrix upozorňuje: „To, čo sa vám zdá byť prípustné, partner môže vyhodnotiť ako niečo, čo malo ostať medzi vami.“ Takéto faux pas sa stáva veľmi často. Najmä ak si spravíte vtip práve z partnera, alebo prezradíte niečo, čo on nechcel, aby sa práve pretriasalo v spoločnosti. Je preto nutné rešpektovať nielen vlastné hranice úprimnosti, ale dbať aj na partnera, ktorý nemusí byť tak otvorenej povahy ako vy. Určite pri rozhovore sledujte aj prejavy blízkeho, aby ste sa aspoň u neho nedostali za červenú čiaru.

Hovoríte zraniteľné veci

Problémom je, že aj tie najlepšie priateľstvá môžu niekedy stroskotať. A ďalším problémom je, že aj počas ich trvania niektorí ľudia nevedia udržať tajomstvá. Každý potrebuje spriaznenú dušu, ale pozor, nie je vhodné zdôverovať sa s tajomstvami, ktoré by vám prípadne mohli v budúcnosti po prezradení ublížiť. Niekedy je fajn pozmeniť detaily, alebo aspoň nepovedať všetko. Priateľstvo tým neutrpí, ale vy si môžete zachrániť kožu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rovnováha #úprimnosť #dominancia #dôverovať si #otvorenosť #taktnosť

+ Stanovte si jasné ciele, motivácia narastie spolu s úspechom.
Vášnivá práca a trpezlivosť vás povedú k...

+ Neležte ráno príliš dlho v posteli, za ten čas môžete stihnúť niečo lepšie.
Ak chcete, stále je čo robiť,...