Kopú roky proti vám?! Láska má na to rôzne odpovede

Na vzťahy a lásku neexistuje vzorec. Každý jeden je unikátny. Základom je, aby si partneri rozumeli a navzájom sa obohacovali. Aj výraznejší vekový rozdiel patrí k partnerskému životu. Prináša svoje výhody, no nepochybne aj úskalia.

27.09.2017 11:00
láska, vzťah, starší partner Foto:
Lásky s rozdielom desaťročia(í) nemusia byť na tom tak zle.
debata

Mladá žena po boku úspešného muža s prešedivenými vlasmi bola kedysi zlatokopka. V opačnom prípade často platilo, že muž získal nálepku zajačik. Alebo pejoratívnejšiu gigolo. Výrazný rozdiel vo veku dvoch partnerov je však legitímnou súčasťou partnerského života po celom svete. Častejšie sa objavuje v posledných rokoch aj na Slovensku.

Rozdiel nikdy nezmizne

Podľa psychológa Martina Milera si treba uvedomiť, že väčšina dvojíc s výraznejším generačným odstupom vznikla na základe určitej preferencie a nasledovania túžby. Partneri si v danom momente spojenia vyhovovali a navzájom imponovali. „Za podobnými dvojicami netreba za každú cenu hľadať nejakú psychologickú diagnózu alebo otcovský či materinský komplex,“ myslí si Miler.

Pre každý pár platí niečo iné. Spojenie dvoch ľudí je vždy veľmi špecifické a individuálne. Otázka sa však núka s pribúdajúcimi rokmi a trvaním takéhoto zväzku. „Je ťažké odhadnúť, čo bude vekový rozdiel znamenať pre partnerov, ktorí spolu vydržia napríklad dve desaťročia. Vek mení naše priority aj potreby. A to sa môže vo vzťahu prejaviť práve s pribúdajúcimi rokmi,“ myslí si odborník, ktorý sa venuje aj párovej terapii.

Z vlastných profesných skúseností vie, že partneri s výrazným rozdielom na začiatku vzťahov podobnú vec neriešia. Ak sa zamyslia nad budúcnosťou, niektorí nad ňou mávnu rukou, niektorí sú možno trochu vystresovaní. Ani samotný psychológ si však netrúfa odhadovať, aký je zaručený vývoj partnerstiev s dvoma vekovo odlišnými členmi. Upozorňuje, že rozdiel nikdy nezmizne, stále vo zväzku existuje. Niekedy môže byť indiferentný po celý čas, inokedy byť dôvodom komplikácií.

„Je iné, ak sú spolu dvaja ľudia, z ktorých jeden má napríklad dvadsať a druhý štyridsať. Keď sa však dvadsaťročná osoba dostane do veku päťdesiatnika, jej polovička bude mať sedemdesiat. Práve tam sa veková priepasť začína objavovať najvýraznejšie,“ argumentuje logicky Miler.

Netreba zabúdať ani na to, že diferencovať sa dajú vzťahy aj vzhľadom na pohlavie staršieho z dvojice. „Ak sa na vec pozrieme čisto biologicky, starší muž môže mať dieťa s mladšou ženou aj niekoľko rokov po prekročení produktívneho veku, v opačnom prípade od istého veku nastáva komplikácia,“ vysvetľuje.

Rovesníci sú často zadaní alebo so záväzkami

Napriek uvedenému vývoj posledných rokov ukazuje, že už aj na Slovensku pribúdajú páry, kde je žena staršia od partnera. Niekde je to len pár rokov – tri, možno päť – niekde však aj desať či o kúsok viac. Staršia partnerka je podľa psychológa prirodzenou súčasťou vývoja spoločnosti za posledné dve desaťročia.

„Viac žien sa začalo venovať práci a kariére, neorientovali sa na súkromnú rovinu a tým pádom si nejaký vzťah s rovesníkom nevytvorili,“ komentuje Miler. „Po tom, čo sa žena rozhodne usadiť a orientovať sa na rodinu či partnerstvo, môže byť už problematické nájsť si muža v rovnakom veku alebo staršieho. Väčšina z nich je zadaných a hľadať toho správneho treba začať aj v mladších vodách. Navyše niektoré ženy odmietajú rozvedených mužov, prípadne mužov s nejakými záväzkami, napríklad rozvedených otcov s deťmi. Preto sa celkom logicky upiera ich pozornosť aj k mladším partnerom. Z nich sú mnohí ešte slobodní, otvorení a to ženám často uľahčuje kontakt s nimi,“ opisuje Martin Miler. Takýto vzťah môže mať krátke trvanie a len akúsi reprezentačnú podobu. Zvykne sa hovoriť, že mladšou a atraktívnou partnerkou sa pýši chlap. Podľa psychológa to však môže platiť aj opačne. Nespochybňuje však ani možnosť, že vzplanutie medzi staršou ženou a mladším mužom sa končí manželstvom a založením rodiny. Príklady pozná aj zo svojho okolia.

Príťažlivosti čas brániť nemusí

Na otázku, ktorú často kladú neprajníci – čo vlastne mladý chlap vidí na staršej dáme, sa dnes už dá odpovedať celkom jednoducho. Určite sa nájde pár „študentov“, ktorým len cestu skrížila pani Robinsonová (poznámka: vo filme Absolvent vydatá pani Robinsonová zviedla študenta Bena v podaní Dustina Hoffmana), v niektorých prípadoch môže byť motívom naozaj silná pozícia a úspech danej dámy. Netreba však podceňovať ani faktor vizuálnej atraktivity. Mnohé ženy dnes vyzerajú na prahu štyridsiatky akoby mali sotva tridsať. Súčasťou ich životného štýlu s intenzívnym pracovným nasadením sa stala aj starostlivosť o seba. Vzhľadom na to, že sú bezdetné, dokážu si nájsť čas na seba aj napriek práci či vyťaženosti, ktorej zasvätili prvé roky po dokončení štúdia.

„Ak si mladší muž vyberie staršiu dámu, zvyčajne je dôvodom jej atraktivita a osobnosť, ktoré ho priťahujú. Zo skúseností viem, že v páre, kde je staršia žena, je táto dáma zväčša veľmi úspešná, atraktívna a dobre vyzerajúca. Na svoj vek často vyzerajú mladšie a veľmi dobre. To imponuje mužom v rôznych vekových kategóriách,“ myslí si Miler.

Na 100 percent od seba?

Napriek tomu, že voči časovej medzere medzi partnermi nie je múdre vyrieknuť jednoznačný ortieľ, nedávny výskum univerzity v Michigane tak urobil. Na vzorke 3 000 párov skúmal, ako vekový rozdiel dvojice zvyšuje riziko rozchodu. Kým pri roku to boli len tri percentá, pri desaťročnom odstupe už 39 percent. Neuveriteľných 95 percent (teda takmer stopercentná pravdepodobnosť) vyšlo pri rozdiele dvadsať rokov. Psychológ Martin Miler si myslí, že podobné výsledky majú nepochybne svoje opodstatnenie. „Jedna vec je, v akom bode sa takýto vzťah vytvára a druhá, ako dlho má trvať. Ak mám partnera napríklad s dvadsaťročným odstupom, z dlhodobého hľadiska môže byť tvorenie vzťahu s takýmto človekom problematickejšie. Už napríklad len preto, že pri rovesníkoch sa dá predpokladať podobná dĺžka dožitia,“ komentuje odborník.

S pribúdajúcim vekom sa môže znižovať vnímanie atraktivity z jednej alebo druhej strany. Zrazu môže prísť niekto, kto je príťažlivejší, mladší. Nemusí to však byť pravidlo a na to upozorňuje opäť aj odborník.

Ak medzi partnermi panuje výraznejší vekový rozdiel, určite je tam aj dôvod na oboch stranách, prečo si jeden druhého vybrali. Odpovedať na otázky bude už len čas. Vzhľadom na to, koľko vzťahov dnes čelí krachu a koľkí z nás zažijú za produktívny život viac ako jeden zväzok, na tom vlastne ešte nemusia byť lásky s rozdielom desaťročia(í) tak zle.

Článok vyšiel v ženskej prílohe Pravdy – v magazíne MiA.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #láska #starší partner #vekový rozdiel #ženský magazín MiA

+ Vysušené a popraskané ruky riešte s dermatológom, pomôže vám.
V tíme dokážete viac ako sami, porozmýšľajte nad...

+ Pokúste sa prestať so závislosťami, škodia vám viac ako si myslíte.
Nemôžete myslieť len v prospech seba, mali...