Je pre mňa atraktívny? Podľa čoho sa rozhodujeme?

Pohľad aj hlas rozhodnú o tom, či niekomu venujeme aj ďalšiu pozornosť.

21.09.2017 15:00
rande, večer Foto:
Atraktívny alebo nie?
debata

Sociologička Agata Groyecka z Univerzity v poľskom meste Vroclav sa pustila do zaujímavého výskumu. Tému, čo ľudí k sebe priťahuje, poňala zodpovedne. Preštudovala výsledky 73 štúdií, ktoré prebehli v rokoch 1973 až 2017. A podľa toho vyhodnotila faktory, ktoré spsôsobujú, prečo sa nám ktosi zdá byť atraktívny a prečo iný nie.

Pohľad je podľa nej rozhodujúci a už o pár sekúnd nám napovie, či je pre nás ktosi aktraktívny alebo nie. Ak áno, venujeme mu aj ďalší pohľad, nadviažeme očný kontakt, čo je pri hľadaní partnera podstatné.

Podľa jej zverejnených výsledkov zohráva podstatnú úlohu aj hlas. A to dokážeme povedať už po prvých vetách z úst muža oproti nám. Ženy pritom uprednostňujú mužov s hlbokým hlasom, páni, naopak, skôr ženy s vyšším tónom hlasu.

Ďalšiu významnú rolu zohráva vôňa. Dôvody, prečo je to tak, sú späté s evolúciou. Podľa tohto vzorca si hľadáme partnera, ktorý vonia odlišne ako my. V dobe parfémov je však táto kategória výberu partnera náročnejšia. A tak sa spoliehame len na to, či nám kohosi vôňa lahodí alebo nie.

Pohľad, hlas a vôňa sú teda výrazným pomocníkom pri rozhodovaní sa o aktraktivite niekoho iného. Až potom prichádzajú na rad „detaily“ ako symetria tváre, stavba svalov, farba vlasov a podobne.

A čo charakter? Akú rolu zohráva ten? Zmysel pre humor, prirodzenosť, vyžarovanie, sebavedomie, zmysel pre zodpovednosť – čo sú všetko faktory, ktoré následne rozhodnú o tom, či sa do človeka, ktorý je pre nás atraktívny, napokon aj zamilujeme.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #partner #vôňa #atraktivita

+ Neužívajte pravidelne lieky, pozor aby vám viac neuškodili.
Oddeľte svoju prácu od súkromia, všetci tak budú...

+ Zmeňte každodennú rutinu a pridajte do nej niečo čo vášmu telu chýba.
Ak ste sa zmýlili nevadí, ide o to či to...