Ako dokážu tajnosti pomôcť vášmu vzťahu

Odborníci na vzťahy tvrdia, klamať i neklamať. Kedy je hovorenie pravdy užitočné a kedy naopak nie?

03.09.2017 12:30
láska, vzťah Foto:
Niektoré tajomstvá si nechajte pre seba.
debata

Žiadna sex história!

Ak trpíte rôznymi zdravotnými problémami, je dobré sa s nimi svojej polovičke zdôveriť. Zostávajú vám totiž iba dve možnosti, buď vás partner bude za chorobu (depresiu, migrénu a pod.) odsudzovať, alebo sa naopak stane vašou celoživotnou oporou. Iné je to s úprimnosťou pri počte bývalých partnerov. V tomto prípade vraj platí, že tejto téme sa v partnerskom vzťahu netreba príliš rozvláčne venovať. Stačí spomenúť čo-to z minulosti, potom však za ňou treba nadobro zavrieť dvere. „V terapii párov sa čoraz častejšie objavuje to, koľko mal môj partner predchádzajúcich milencov,“ hovorí David Ezell, riaditeľ spoločnosti Darien Wellness. „Nepýtajte sa a nehovorte o bývalých vzťahoch,“ odporúča. „Niektorí ľudia majú radi mladistvú predstavu panenskej nevesty alebo ženícha, niektorí naozaj chcú skúseného partnera a väčšina túži po partnerovi kdesi uprostred. Ale častejšie je to téma, ktorá by mala zostať mimo bežnej diskusie partnerov,“ zdôrazňuje Ezell.

Nevešajte mu všetko na nos

„V nových aj dlhodobých vzťahoch sa môžete dostať do stavu, že sa pýtate sami seba, či chcete, aby váš vzťah pokračoval,“ tvrdí Karol Ward, psychoterapeut a odborník na partnerské vzťahy a pokračuje: „Ak máte tieto pocity, nemusíte ich zdieľať so svojím partnerom. Tieto myšlienky budú vytvárať neistotu. S týmito pocitmi sa vyrovnajte sami. V prípade, ak pretrvajú a stávajú sa silnejšími, je dobré sa s nimi zdôveriť a začať situáciu riešiť. Vzťahom tiež škodí prehnaná úprimnosť. Požiada vás partner o názor na jeho výzor alebo pracovné schopnosti? Vážte slová. "Je oveľa bezpečnejšie použiť drobné lži týkajúce sa jeho účesu, farby vlasov, či tanečných výkonov“, hovorí April Masini, odborník na vzťahy a etiketu. Ak totiž niekoho naozaj milujete, skúste mu povedať, že jeho účes je skvelý, ale že môže vyskúšať napríklad aj iný strih.

Zakázaná oblasť

Nemáte radi jeho rodinu? „Toto je jedno z najdôležitejších tajomstiev, ktoré si treba nechať pre seba,“ hovorí Paul DePompo, klinický psychológ. „Určite nemusíte hovoriť, že ich milujete, ale ak budete hovoriť opak, napätie vo vašom vzťahu sa bude iba stupňovať. Ak by malo totiž dôjsť na lámanie chleba, váš partner sa pri konflikte s najväčšou pravdepodobnosťou postaví na stranu jeho príbuzných. A to môže bolieť. Skúste nájsť strednú zlatú cestu, jeho rodinu nekomentujte, buďte neutrálni a snažte sa vyhnúť konfliktom. Nikdy sa netreba spoliehať na to, že vás vaša láska pred svojou "krvou“ uprednostní. Vo väčšine prípadov totiž platí pravý opak.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #klamstvo #tajomstvá #tajnosti #úprimnosť

+ Flexibilita a prispôsobivosť vám otvoria nové cesty.
Momentálne nemíňajte peniaze na veci, ktoré nepotrebujete....

+ Neužívajte pravidelne lieky, pozor aby vám viac neuškodili.
Oddeľte svoju prácu od súkromia, všetci tak budú...