Mladí randia dlhšie. Výsledkom sú pevnejšie manželstvá!

Niektoré páry sa berú v ošiali lásky po pár mesiacoch chodenia, iné k sobášu „donútia“ okolnosti, niektoré dvojice roky nevedia vykročiť k oltáru.

21.08.2017 17:00
láska, vzťah, rande, les Foto:
Priemerná dvojica pred svadbou spolu býva viac ako 3,5 roka.
debata (1)

Vek mladomanželov sa neustále zvyšuje a čas chodenia predlžuje. Na druhej strane to spôsobuje úbytok rozvodov. Dlhšie spoznávanie zdá sa prináša sladké ovocie.

Randí sa dlhšie

Britská spoločnosť Bridebook zaoberajúca sa plánovaním a organizovaním svadieb prišla so štatistikou, ku ktorej ju podnietila najnižšia miera rozvodovosti v Anglicku od roku 1971. Štúdie sa zúčastnilo 4000 novozoso­bášených párov. Cieľom bolo hľadanie odlišností, ktoré zmenili súčasné manželstvo, zlepšujú jeho kvalitu a dĺžku. Kľúčovým je zdá sa prístup mladých k sebe, randia a spoznávajú sa dlhšie ako v minulosti.

Priemer je 4,9 roka

Zo skúmania vyplynulo, že kým si mladí povedia áno na celý život, chodia spolu priemerne 4,9 roka. Pričom až 89% párov žije pred svadbou v jednej domácnosti. Práve tu je priestor na dlhšie spoznávanie sa, prekuknutie pozitív, negatív a nakoniec preklopenie spolužitia na oficiálnu úroveň. Tá však prichádza často až v dobe, keď je dvojica už takmer zohratá ako manželská.

Život pred svadbou

Priemerná dvojica spolu randí 17 mesiacov, až následne sa rozhodne pre spolužitie. Žijú spolu približne 22 mesiacov pred tým, ako sa zasnúbia a ďalších 20 mesiacov trvá kým prejdú od slov k činom a zoberú sa. Priemerná dvojica pred svadbou spolu býva viac ako 3,5 roka.

Posúva sa vek mladomanželov

V roku 1971 bol priemerný vek ženy pri oltári 22,6 roka a muži sa ženili vo veku 24,6 rokov. Súčasný vek sa prehupol cez tridsiatku. Ženy sa vydávajú ako 31 ročné a muži až ako 33 roční. Pričom väčšina párov priznala, že nastávajúci partner nie je ich prvý, obvykle prekonali jeden až dva vážne vzťahy, ktoré stroskotali. Sú tak ostrieľaní spolužitím, aj pripravení na kompromisy a vstupujú do manželstva s cieľom skutočne ostať spolu navždy.

Tlak vymizol

Liberálnejšie ovzdušie, kedy na spolužitie párov bez papiera už nikto nepozerá podozrievavo, sa premieta aj do zlepšenia rozvodovosti. Mladí sa neberú bez toho, aby sa dobre spoznali. A neberú sa ani v dôsledku tehotenstva, ani kvôli rodičom. Až 92 párov sa vyjadrilo, že nepociťovali žiadny tlak na manželstvo zo strany rodičov. Iba 2% párov sa berie kvôli okolnostiam, až 91% si chce preukázať svoju náklonnosť. Preto až 95% odporúča uzatvorenie manželstva a 85% párov priznalo, že zväzok ich vzťah posilnil.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #manželstvo #svadba #sobáš #rozvod #rande #mladomanželia

+ Pravidelným cvičením môžete docieliť zdravý a vyrovnaný chrbát.
Neponižujte sa, ste lepší ako si myslíte,...

+ Problémy s popraskanými rukami vyriešite tuhým krémom.
O zamestnanie neprídete, tak prestaňte strašiť svoje...