Ako zlepšiť komunikáciu vo vzťahu?

Rovnaký jazyk absolútne nestačí na zvládnutie partnerskej komunikácie. To je dôvod, prečo páry tak často tvrdia, že nedokážu nájsť spoločnú reč a nemajú si čo povedať. Komunikačný problém je pritom často začiatkom konca. Ako si teda lásku nepochovať?

20.08.2017 08:00
rande, muž a žena, príroda, smiech, flirt Foto:
Rozhovor o deťoch často stmeľuje dvojice.
debata (1)

Využívajte drobné rozhovory

Psychológovia John Gottman a Janice Driver tvrdia, že pre fungovanie vzťahu a jeho udržiavanie pri živote nie sú najpodstatnejšie dlhé hĺbavé a niekoľkohodinové rozhovory, ale mini série rozprávaní, ktoré neignorujete. Na prvý pohľad sa môžu zdať ako malicherné, no drobné výmeny slov, ktoré hovoria o obľúbenom seriáli, nejakej potravine, počasí, záľube, novinke na trhu prezrádzajú o partnerovi jeho uhol pohľadu na svet. Oplatí sa ho poznať. Navyše sa treba vzájomne počúvať. Ak budete mlčať o maličkostiach, o dôležitých veciach sa už neporozprávate vôbec.

Hovorte o spoločných veciach

Zo skúmania párov v kríze vyplynulo, že často je cesta k obnove partnerskej harmónie rozhovor o deťoch. Prečo? Partneri majú pocit, že k sebe patria, ak ich tešia spoločné veci. Určite je potrebné vyhnúť sa rozdielnym názorom na výchovu, ale rozhovor o deťoch často stmeľuje dvojice. Ak ich nemáte, hovorte o spoločných záľubách, aktivitách, snoch, zážitkoch. Bez rozhovorov o spoločných radostiach je veľmi zložité lavírovať vzťahom spokojne.

Počúvajte sa

Najhoršie sú rozhovory, kde obaja len rozprávajú, ale nikto nepočúva. Je to hotová tragédia, doslova plytvanie slovami bez akéhokoľvek účinku. Technika aktívneho počúvania je vlastne predpokladom k tomu, aby rozhovor prebehol ako má. Inak je to len zvukové vlnenie, ktoré maximálne zhorší prostredie vďaka zvukovému smogu, ale rozhodne to nepridá na porozumení.

Reč tela

Nezabúdajte na ňu. Jemný dotyk rukou, pohladenie, úsmev. To všetko sú mini rozhovory, ktoré často stimulujú príjemné pocity. Využívajte reč tela, dotykov, objatí, bozkov a zistíte, že aktivita na telesnej úrovni akosi prerastá aj do lepšieho porozumenia za stolom, pri rozhovore aj v celkovom partnerskom živote.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #rozhovor #načúvanie #komunikácia #reč tela #spoločné záujmy

+ Ak potrebujete, pospite si aj poobede, je to v poriadku.
Začnite sa v prácu viac snažiť, dotiahnete to na...

+ Osviežujúce prechádzky na čerstvom vzduchu obohatia dušu i telo.
Nestrácajte nádej, všetko nakoniec výborne...