Ako sa ospravedlniť a hladko urovnať hádku?

Každému sa stane, že vytiahne do boja na nesprávnej strane. Výmena názorov, alebo aj otvorenejšia hádka je však málokedy najväčším problémom dvojíc. Omnoho závažnejšie negatívum, ktoré výrazne narúša vzťah, je neschopnosť ospravedlniť sa.

18.08.2017 17:00
vzťah, hádka, rozchod Foto:
Partnera môže raniť nielen predmet hádky, ale aj vaše prejavy.
debata

Povedať prepáč

Uznanie viny a ospravedlnenie je náročnejšie ako sa zdá. Partnerské poradne navštevujú klienti, ktorí s tým majú závažný problém. Aj tá najhlučnejšia hádka nie je pre vzťah tak nebezpečná, ako keď ani jeden z dvojice neuzná, že sa mohol mýliť a svoje neprimerané reakcie aspoň z časti neodčiní ospravedlnením. Psychoterapeutka Catherine Morrisová hovorí o veľkom zmiernení napätia na oboch stranách, ak partneri vedia pracovať s inštitútom ospravedlnenia.

Ospravedlňte sa rýchlo

Guy Grenier , psychológ a terapeut hovorí, že ospravedlnenie musí byť rýchle, úprimné a čo najskôr po tom, ako ste zistili, že ste nebojovali za správnu stranu. Ľútosť po týždni, či mesiaci už ani nemusí byť.

Nepoužívajte len slová

Povedať prepáč je zložité a pritom nestačí. Ak chcete z problematickej situácie vyjsť zo ziskom pre spolužitie, je dobré, aby ste sa ospravedlnili nielen slovne, ale prejavili ľútosť a vyšli polovičke v ústrety aj skutkami. Povedať iba prepáč, ale konať naďalej tak, akoby ste chybu neuznali, len znižuje hodnotu vašich slov. Veriť si v takom vzťahu je zložité.

Napravte škody

Je potrebné sa zamyslieť, či ste partnerovi v hádke neublížili. Na mieste je aj vyjadrenie ľútosti nad tým, ak bolo správanie pri výmene názorov nemiestne. Partnera totiž môže raniť nielen predmet hádky, ale aj vaše prejavy. Preto je dôležité aj za ne prevziať kus zodpovednosti.

Pozor na falošné ospravedlnenia

Guy Grenier upozorňuje, že ani príliš veľa ospravedlňujúcich gest nie vhodných. Najmä ak sa zneužívajú. Najmä ak jeden z partnerov berie na seba vinu aj v prípade, že o nej nie je presvedčený, ide mu len o pokoj v rodine. To v konečnom dôsledku vedie k znižovaniu sebaúcty vo vzťahu a človek sa začína dusiť. Takéto konanie môže dospieť až k problémom s psychikou, či nevyváženému vzťahu. Ospravedlňujte sa, len vtedy, ak to naozaj cítite a vtedy s prosbou o odpustenie neváhajte.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rozchod #problém #hádka #ospravedlnenie #sebaúcta

+ Malé kroky vedú k veľkým zmenám v zdraví a športe.
Nevyberajte si tú najjednoduchšiu cestu, nie je to poslanie...

+ Joga a meditácia posilnia nielen telo, ale aj myseľ.
Uznania za tvrdú prácu sú na dosah, vytrvajte v úsilí....