Muži hľadajú sebe podobné partnerky

Štúdia vedcov preukázala, že muži hľadajú sebe podobné partnerky či partnerov, v skutočnosti si však nájdu iné. Podobnosť je najčastejšie v tom, že extroverti tvoria vzťahy s extrovertom a introverti s introvertom.

12.08.2017 17:00
partneri Foto:
Výsledky môžu naznačovať, že preferencie pre sebapodobnosť sa vyvinuli ako súčasť psychologických mechanizmov výberu partnera.
debata

Na štúdii sa podieľal Národný ústav duševného zdravia (NÚDZ), ktorý sídli v Klecanoch pri Prahe, Prírodovedecká fakulta Karlovej univerzity a University of Sao Paulo v Brazílii.

Princípu, keď ľudia hľadajú partnerov čo najviac sebe podobných, sa odborne hovorí homogamia. „Výskumy doteraz skôr ukazovali na to, že ľudia si hľadajú partnera, ktorý je im podobný. Väčšina štúdií sa však zaoberala heterosexuálnymi zväzkami a tiež chýbalo porovnanie odlišných kultúr,“ uviedla Zuzana Štěrbová z NÚDZ. Nový výskum sa zaoberal tým, čo preferujú muži z Čiech a Brazílie, a to heterosexuáli aj homosexuáli.

Na prvej štúdii sa zúčastnilo 522 mužov a na druhej obaja partneri z 89 dlhodobých vzťahov. Muži zadávali svoje osobnostné vlastnosti z modelu tzv. veľkej päťky (extroverzia, prívetivosť, svedomitosť, otvorenosť a emočná stabilita), požiadavky u svojich ideálnych partnerov a vlastnosti skutočných partnerov či partneriek. „Výsledky ukázali, že heterosexuálni aj homosexuálni muži udávali preferencie pre sebe podobných partnerov či partnerky vo všetkých osobnostných charakteristikách okrem emočnej stability. Pokiaľ teda ide o ideálnych partnerov, medzi heterosexuálmi a homosexuálmi z Českej republiky i Brazílie sa nenašli rozdiely,“ dodala Štěrbová. Podľa nej tieto výsledky môžu naznačovať, že preferencie pre sebapodobnosť sa vyvinuli ako súčasť psychologických mechanizmov výberu partnera, a preto sa uplatňujú u všetkých jedincov, nehľadiac na kultúrne prostredie či sexuálnu orientáciu. Štúdia zároveň ukázala, že vzájomná podobnosť párov bola oproti preferenciám výrazne nižšia, a to u mužov oboch sexuálnych orientácií.

Homosexuálne páry podľa vedcov dosahovali nižšie podobnosti ako páry heterosexuálne. „Vysvetlení môže byť hneď niekoľko, napríklad, že homosexuáli majú menší ,partnerský trh' ako heterosexuáli, a preto pre nich môže byť ťažšie nájsť si partnera podobného ich ideálu. Ďalej v prípade heterosexuálov môže byť výber ovplyvňovaný ženami, ktoré sú v priemere vyberavejšie ako muži,“ doplnila Štěrbová.

debata chyba
Viac na túto tému: #vzťah #štúdia #vlastnosti #podobnosť

+ Na slnku a pri vode síce chutí aj chladený nápoj, ale pozor na tie alkoholické.
Informujte sa vo...

+ Ak to situácia umožní vyhýbajte sa klimatizácii a silnému prievanu.
Deťom urobíte veľkú radosť ak im kúpite...