Láska vraj nepozná hranice! A čo vekový rozdiel?

Akým spôsobom sa zvyšuje riziko rozchodu s vekovým rozdielom medzi partnermi?

31.07.2017 09:30
Antonio Banderas a Nicole Kimpel Foto: ,
Antonio Banderas a Nicole Kimpel - rozdiel medzi nimi je 20 rokov.
debata

Láska nepozná hranice, hovorí porekadlo. Týka sa to aj hraníc veku? Môžu byť vo vzťahu rovnako spokojní partneri v tom istom veku aj takí, medzi ktorými je 20-ročný rozdiel?

Výskum na Michiganskej štátnej univerzite sa zemeral práve na tieto záhady. Aby zodpovedal na otázky o ideálnom veku partnerov, do výskumu zapojil 3 000 párov. Ako napríklad stúpa riziko rozchodu so zvyšujúcim sa vekovým rozdielom? Čísla hovoria za všetko.

  • vekový rozdiel 1 rok – riziko stúpa o 3 percentá
  • vekový rozdiel 5 rokov – riziko stúpa o 18 percent
  • vekový rozdiel 10 rokov – riziko stúpa o 39 percent
  • vekový rozdiel 20 rokov- riziko stúpa o 95 percent

Zaľúbencov v rovnakom veku spája podľa prieskumu viac vecí ako tých, medzi ktorými je väčšia priepasť. Hudba, filmy, koníčky, ktoré môže dvojica spoločne robiť. Ale aj predstavy o živote či očakávania od vzťahu sa vekom menia. Aj to sú dôvody, prečo páry v rovnakom veku zostávajú spolu podľa výsledkov prieskumu dlhšie. Ale ako to už v láske chodí, výnimky potvrdzujú pravidlo.

Aj v Hollywoode nájdeme dvojice, ktoré sú spolu dlhodobe šťastné napriek výraznému vekovému rozdielu. 20 rokov – taký je rozdiel medzi hercom Antoniom Banderasom a jeho mladou partnerkou, Nicole Kimpelovou. Ich vzťah trvá vyše troch rokov.

Oveľa dlhší čas sú spolu slávni herci – Catherine Zeta-Jones a Michael Douglas, ktorých od seba delí 25 rokov a v manželstve žijú od roku 2000. Hoci sa u dvojice schyľovalo k rozvodu, pár napokon krízu ustál a žije spolu dodnes.

Slávna herečka Joan Collins (84) žije v manželstve s Percym Gibsonom (47) od roku 2002. A ich manželstvo stále trvá, dvojica sa bok po boku ukazuje na verejnosti a obaja partneri pôsobia šťastne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vek #prekážky #ktíza

+ Ak potrebujete vyšetriť zrak nemali by ste dlho čakať.
Nesnažte sa potopiť svojich kolegov, práve naopak,...

+ Jedzte to po čom sa cítite vo vlastnom tele dobre.
Nebojte sa toho, že by ste niečo pokazili, ak tak urobíte aj...