Dobré hádky vzťahu pomôžu, tie zlé ho pochovajú

Dobrá hádka je konštruktívna. Čo to znamená? Napríklad to, že nemá víťazov ani porazených.

28.07.2017 11:00
partnerská hádka, puntičkár Foto:
Opäť sa hádate. Nie je to pričasto?
debata

Počas hádky partneri spoločne hľadajú riešenie problému či krízovej situácie, zároveň však ukážu pochopenie pre „súpera“. Ani jednému z dvojice nejde o to, toho druhého úplne prevalcovať. Aj správne sa hádať sa partneri môžu naučiť.

Dobrým tipom po hádke je pauza. Obaja by mali mať dostatok času na „vychladnutie“. Pozor! Zatiaľ, čo vy potrebujete na ukľudnenie 10 minút, partnerovi by sa zišla napríklad hodina. Je dobré to rešpektovať a nechať ho naozaj iba s jeho pocitmi, bez podpichovania. Ak sa atmosféra upokojí, on príde sám. Každý by mal možnosť hádku si „prehrať“ ešte raz a v pokoji rozobrať sám so sebou, o čo v nej vlastne išlo. Dôležitým pravidlom šťastných vzťahov je aj to, že hádku si neberú do postele. K nejakému riešeniu dospejú skôr, než sa uložia na spánok.

Aká je zlá hádka? V podstate sa hádky ťahajú celým vzťahom dlhodobo. Nie sú konštruktívne, sú urážlivé, obaja partneri sa cítia po nich zničení a vyčerpaní. Častokrát sa problémy v hádke nabaľujú a nabaľujú. Vzťah, v ktorom sú konflikty na bežnom poriadku, zdravý nie je. Partneri sa zrejme celkom „minuli“, ich predstavy o živote či rebríčeky hodnôt sú odlišné, čím vzniká vo vzťahu neustále napätie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hádka #riešenie

+ Zdravé stravovanie je tak dôležité ako pravidelný tréning.
Spríjemniť deň si môžete aj bez veľkého míňania...

+ Dávajte pozor s kým sa zoznámite a nepodľahnite vášni na jednu noc.
Naučte sa hospodáriť s peniazmi inak...