Ako ho poslať k vode a nepohnevať sa!

Viete, že je to fajn chlap, dobrý človek a mohol by byť príjemný kamarát, ale ako partner u vás skončil.

23.07.2017 08:00
rozchod, kríza, láska Foto:
Dokážete sa rozísť tak, aby medzi vami zostal dobrý vzťah?
debata

Rozchod je dosť traumatické obdobie, málokedy sa skutočne naplní odhodlanie ostať aspoň priateľmi. Ako teda povedať, že láska už vyhasla, hoci sympatie ostali a chcete si ostať si blízki, hoci každý pôjde inou cestou.?

Dá sa to, no treba dvoch

Rozchod niekedy nemusí byť vinou oboch, jednoducho sa stane, že už necítite v srdci túžbu ostať s druhým do konca života. Nie je to ľahké, možno prídu emotívne reakcie, no je lepšie priznať si partnerský nesúlad čo najskôr a skončiť s nádejami a sebaklamom. Na to, aby ste sa rozišli ako kamaráti a ostali v kontakte s rešpektom, je potrebné, aby sa k veci správne postavili obaja. Nie vždy sa to dá, ale môžete pre to spraviť minimálne za vás maximum.

Nechajte veci vychladnúť

Ak ste sa rozišli, či už s väčším, alebo menším divadlom, nie je vhodné okamžite tlačiť na pílu a trvať na tom, že musíte ostať priateľmi, pretože si ex-polovičku vážite ako človeka. Dr. Jan Yager hovorí jednoznačne. Nič netreba urýchliť. To v praxi znamená, že sa pokojne nemusíte vidieť týždeň, dva, mesiac. Musia vyprchať emócie a túžby. Potom si môžete opäť sadnúť na kávu a hovoriť o živote. Pretože ak bol partner dobrým človekom, ostane takým aj po vyhasnutí lásky. Netreba sa však s opätovným kontaktom ponáhľať a zaceľovať rany „sekundovým lepidlom“.

Povedzte, čo cítite

Možno sa nerozchádzate kvôli zrade, alebo rozdielnym názorom. Možno je v tom práve to, že spolu nemôžete existovať. Povedzte si otvorene veci z očí do očí. Žiadne klamstvá, nahováranie, ani výhovorky. Žiadne obviňovanie. Aj keď určite nepôjde o príjemný rozhovor, len racionálne zdôvodnenia vedia spraviť jasno v citoch. Potom sa môžete už len spoliehať, že rozum zvíťazí nad srdcom a vy budete môcť spolu ostať v kamarátskom vzťahu.

Nebuďte osobná

Dá sa vôbec bez toho rozísť? Jasné že dá. Netreba sa dostať do ringu a boxovať do seba navzájom výčitky čo to dá. Nie je správne sa do seba pustiť, vykrikovať si všetky zlé vlastnosti a znižovať si navzájom cenu. Ani klišé, že polovička je príliš dobrá pre niekoho ako vy, nespraví dobrú krv. Ak totiž chcete ostať kamaráti, klamstvo sa nehodí a každý vie, že podobné slová nehovoríte úprimne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rozchod #vzťah #koniec #dobrý

+ Choďte sa prejsť do prírody, vyčistíte myseľ a budete sa cítiť lepšie.
Peniaze nie sú všetko, uvedomte si, že...

+ Vitamíny doplníte liekmi, ktoré vám lekárnik poradí v lekárni.
Peniaze síce budete mať, ale šťastie vám to...