So spolubývajúcou nebojujte, dohodnite si pravidlá

Kto by netúžil nažívať si so spolubývajúcimi ako v slávnom seriáli Priatelia? Ale nájsť si vhodných "parťákov" či aspoň jednu super spolubývajúcu, môže byť problém.

27.06.2017 13:00
spolubývajúca, kamarátka, žena, hádka Foto:
Ako vychádzate so spolubývajúcou?
debata

Spoločný zmysel pre humor, záujmy či rovnaký okruh priateľov – to by bolo krásne, ak by vás so spolubývajúcou spájali tieto veci. Čo ale v prípade, ak sa tak nestane? Je potom nutné nastaviť si pravidlá tak, aby ste sa mohli tolerovať a žiť vedľa seba ako-tak v „pohode“.

Problém nastane už v momente, keď zistíte, že vaša spolubývajúca má celkom opačný biorytmus ako vy. Vstávanie o pol siedmej? To ani náhodou! Zatiaľ, čo váš život prebieha od šiestej do desiatej večer, ten jej sa začína práve po zotmení. Von vyráža zásadne za tmy a prichádza niekedy nad ránom – jej hlučné príchody vám naozaj vadia. V takomto prípade zrejme nepomôže nič iné len slušné správanie – aj počas nočných príchodov či vášho ranného vstávania treba byť ohľaduplná. Nemusíte všetkým naokolo trieskať ani počúvať rádio či rannú šou v televízii.

Aj predstavy o čistote vašej domácnosti sa môžu značne rozchádzať. Ona je zarytá „puntičkárka“, ktorá sa o poriadok stará priam fanaticky, vy ste zaradená skôr v kategórii „bordelárka“. Čo teraz? Rozpis služieb – ale s ujasnenými povinnosťami, môže pomôcť. Doma predsa túžite mať poriadok. Ak vyžaduje čosi navyše, na čom ste sa nedohodli, už je to nechajte v jej réžii.

Ďalší veľký problém nastáva v momente pozývania si priateľov do vášho spoločného prenájmu. Ona ich má podstane viac ako vy a podchvíľou u vás ktosi prespáva. S tým súvisí aj nočné žúrovanie, ktoré vám nie je po chuti každý večer… Celkom si navzájom zakázať návštevy by zrejme nebola cesta, ako spolu vychádzať. Zasa platí, že nastavené pravidlá treba dodržiavať.

Zladiť dva na prvý pohľad odlišné životy sa javí ako problematické. Ak však máte obe dostatok tolerancie a vôle, aby ste spoločne „fungovali“, všetko pôjde.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #problém #pravidlá #spolubývajúca

+ Flexibilita a prispôsobivosť vám otvoria nové cesty.
Momentálne nemíňajte peniaze na veci, ktoré nepotrebujete....

+ Neležte ráno príliš dlho v posteli, za ten čas môžete stihnúť niečo lepšie.
Ak chcete, stále je čo robiť,...